Open dag bij Ad van Esch

AdvanEsch-opendag2016-01Op vrijdag 27 mei (voor genodigden) en zaterdag 28 mei stonden bij Ad van Esch de deuren open voor iedereen die graag eens een kijkje achter de schermen wil nemen.
Dat laatste mag je in de timmerfabriek van Ad van Esch de laatste jaren wat letterlijker nemen. De werknemers hebben in een timmerfabriek van deze tijd namelijk geen hamer en spijkers meer vast. Grote machines, vaak computer gestuurd, hebben een groot deel van het werk overgenomen. Uiteraard moet er nog wel kennis van het vak aanwezig zijn om deze machines te kunnen bedienen.
Tijdens de open dagen werd de nieuwste machine gepresenteerd. Deze machine, de hypermoderne Conturex 124, heeft het werk overgenomen, waar voorheen vier verschillende machines mee gemoeid waren. Delen voor een kozijn worden in deze machine van een ‘recht stuk hout’ geschaafd, gefreesd en geboord tot er  aan de andere kant een kant en klaar kozijndeel uit komt. Deze delen worden vervolgens (nog wel voor een groot deel met de hand) ingesloten, waarna ze in de spuiterij een eerste laag verf krijgen.
AdvanEsch-opendag2016-02Levertijden worden korter en doordat alles door één machine gebeurd is het ook allemaal nóg nauwkeuriger. Met deze machine worden kozijnen, ramen en deuren gemaakt.

Op een andere (computergestuurde) machine, de Biesse, werd gedemonstreerd hoe trappen volautomatisch worden gemaakt. Ook uit deze machine rollen complete trapdelen die vervolgens in elkaar gezet worden tot een door de klant gewenste trap. Net als bij de Conturex 124 kiest de machine zelf het gereedschap dat in de machine aanwezig is.

Gelukkig zijn met de komst van de nieuwe machine, en daarmee ook nog meer werk, alle arbeidsplaatsen behouden gebleven.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *