Nieuw kleurrijk nummer De Kleine Meijerij

Over dorpssmid Johannes Bartels, Lindebomen en het Moergestels Kasteel.

KleineMeijerij-06-16Het nieuwe nummer van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij (2016, nummer 2) begint met een artikel van Henk Haen over de Udenhoutse dorpssmid Johannes Bartels die in 1925 een hoop heibel met de plaatselijke autoriteiten kreeg naar aanleiding van een defecte elektriciteitsmeter in zijn smederij. Dat liep zelfs uit op een gevecht met de dorpsveldwachter.

Harry van de Ven verhaalt over zijn vader Bert van de Ven, een bakkerszoon uit Udenhout die geen veearts werd maar provincie-ambtenaar.

Bomenkenner Mart van den Oever schrijft over de lindebomen op de Lind en het Lindeind. Hij vertelt onder andere dat het maar een haar had gescheeld of het trouwlaantje was in 1924 geheel gekapt.

Frans Goris gaat in op de mysterieuze geschiedenis van het Moergestelse kasteel van Audevoorde. Hij neemt de lezer mee op zijn zoektocht in oude archieven naar het ‘chateau avec le fort d’Audevoorde en Gestele’, een intrigerende zinsnede uit een boek van de Belgische genealoog De Veganio (17244-1794). Goris toont aan dat Moergestel dus naast het Hooghuis en Nieuwenhoff nog een derde ‘kasteel’ heeft gekend. Het goed Audevoorde werd al vermeld in 1415. Deel 1 van zijn uitgebreide studie staat in dit nummer. Deel 2 wordt in het volgende nummer gepubliceerd.

In de reeks ’Beelden uit de mobilisatiejaren 1914-1948’ besteedt Anton van Dorp aandacht aan de Friese militairen die in de periode 1914-1918 in Oisterwijk ingekwartierd waren. Militairen die ook werden ingezet voor de gemeentereiniging zoals een van de opgenomen foto’s laat zien.

Een bijzonder onderwerp behandelt boekwetenschapper Stef Uijens in zijn artikel over het Cartularium van de Tafel van de Heilige Geest te Oisterwijk. Hij is boekwetenschapper en laat zien wat er over dit handgeschreven zestiende-eeuwse document als boek te vertellen is. Hij besteedt daarbij aandacht aan met materiaal waarvan het boek gemaakt werd, de opbouw in katernen, het schrift, de band en de binding.

De webtip voert ons mee naar de website www.kapelleninbrabant.nl met mooie foto’s en wetenswaardigheden over Brabantse kapellen waaronder ook die van huize Emmaus te Helvoirt.

Ook ontbrekende boekaankondigingen niet waaronder Van Stoom naar Stroom over de electriciteitscentrale van de Lederfabriek Oisterwijk, Unents Sprokkelse 13, Brabant en de Eerste Wereldoorlog en een boek over de Ondernemersfamilie Rats uit Udenhout.

Deze aflevering 2 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Thuiskantoor Nogmaals aan de Kreitenmolenstraat te Udenhout.
Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout: www.dekleinemeijerij.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *