Positief voetbalklimaat

Zou deze moeder op de juiste manier supporteren…?

Zaterdag 1 april stond bij SVSSS in het teken van de actie “Een positief Voetbalklimaat”. We spreken over een positief voetbalklimaat als de sfeer tijdens een voetbalwedstrijd op, maar vooral langs het veld positief is. Geen verwijten naar de tegenstander en al zeker niet naar de scheidsrechter. Ook juichen (of in ieder geval een applaus) wanneer de tegenstander ook een mooi doelpunt of actie maakt.
Het zijn zaken waaraan tegenwoordig eigenlijk steeds minder gedacht wordt wanneeer je als ouder naar de sportwedstrijd van je zoon of dochter gaat kijken. “Ze moeten vandaag winnen en dat moet kost wat kost ook gebeuren en daar zal alles voor moeten wijken” lijkt tegenwoordig de belangrijkste gedachten langs de lijn te zijn. Daarnaast moet het de scheidsrechter ook vaak ontgelden wanneer hij een beslissing neemt die de ouders langs de lijn toch echt anders zagen. Uiteraard moet dat ‘verschrikkelijke gedrag’ van de scheidsrechter met krachtige taal vanaf de zijlijn veroordeeld worden, wat vervolgens zijn weerslag heeft op de spelers in het veld, die dat als zeer normaal gaan beschouwen en dit vervolgens meenemen naar een volgende wedstrijd en een volgend seizoen.

Samen met de tegenstander onder erehaag

Training
Gelukkig is er bij heel veel wedstrijden sprake van een gezellige sfeer langs en op het veld. Ouders staan trots te kijken hoe de kleinste voetballertjes iedere week de bal weer beter naar elkaar over weten te spelen en op die manier samen proberen een doelpunt te maken. Een foutje mag gemaakt worden en ook een mooie actie van de tegenstander wordt met applaus beloond. Je ziet de kinderen groeien op die momenten wat vervolgens resulteert in nog meer spelplezier, nog meer zin om lekker te gaan trainen de week erna. En op die manier op de juiste manier met je sport bezig te zijn.
Deze zaterdag kregen de ouders een ’training’ langs de lijn hoe ze de kinderen bij winst of verlies toch met een grote lach en trots van het veld kunnen laten gaan.
Met een direct werkende ‘instraler’ werd bekeken of de supporters uit het juiste hout gesneden zijn. Er werden door scheidsrechters groene kaarten uitgedeeld aan spelertjes die tijdens de wedstrijd opvallend sportief gevoetbald hadden en er was voor iedereen een polsbandje waaraan je kan zien dat je voor een sportieve manier van sporten staat.

Onder een erehaag door het veld af lopen geeft de kinderen altijd het gevoel dat ze het prima gedaan hebben, ook al hebben ze met dubbele cijfers verloren. De lach waarmee die kinderen dan het veld aflopen is veel meer waard dan de vloek- en scheldwoorden die ze tijdens de wedstrijden kunnen horen…

SVSSS hecht heel veel waarde aan de sportieve manier waarop het voetbal gespeeld zou moet worden en hebben dus al regelmatig van deze dagen georganisseerd in samenwerking met andere verenigingen in Tilburg. Deze actie wordt daarom ook ondersteund door studenten van de sportopleiding in Tilburg.
Dat deze dag gelijk zijn vruchten heeft afgeworpen blijkt wel uit het feit dat ik een paar wedstrijden heb mogen zien deze week, waarbij ik na afloop aan de gezichtjes niet kon zien of er gewonnen of verloren was. En ik weet zeker dat niet alle wedstrijden in een gelijke stand geëindigd zijn…

Sporten en supporteren zoals het hoort; op een positieve manier!!!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *