Indrukwekkende herdenking bij Bosch en Duin

De leerlingen van groep 8 van BS De Wichelroede verzorgden op 25 mei j.l. een sfeervolle herdenking voor de 14 verzetshelden bij Bosch en Duin. Een meisje heette de aanwezigen van harte welkom en herinnerde eraan dat het die dag precies 70 jaar geleden was, dat deze 14 mannen werden gefusilleerd. Daarna werd het gedicht voorgelezen, dat op de rand van het monument staat. Herdenking2014-01Na de Last Post werd de naam en leeftijd van iedere verzetsheld genoemd, waarbij telkens de foto van de desbetreffende persoon werd getoond. Voor de nabestaanden was dit heel emotioneel. De leerlingen waren hiervan erg onder de indruk, want zij zagen ook de tranen, die dit teweeg bracht. In een eigen tekst verwoordde een leerling, dat mede dankzij deze veertien wij allemaal van onze vrijheid kunnen genieten. Weer klonk de Last Post en werd een minuut stilte gehouden. Daarna legden de leerlingen bij het monument 14 rozen en een krans en vroeg één van hen of nog iemand het woord wilde hebben.

Dhr. Oosterheert uit Leiden, neef van de gefusilleerde Willem Oosterheert (25 jaar), sprak de leerlingen toe. Op de eerste plaats bedankte hij hen van harte voor de manier waarop zij de herdenking gestalte hadden gegeven. Daarna vertelde hij, dat zijn neef ook wel Pim genoemd werd en erg gelovig was. Hij las een stuk uit een brief van Pim voor, die aan zijn ouders schreef, dat hij veel steun putte uit het geloof. Hij verzocht hen om goed voor zijn verloofde te zorgen. Hij vroeg hen om moed te houden, want hij verwachtte na verloop van tijd vrij te komen. “Helaas,” sprak Dhr. Oosterheert, “een week later werd hij hier ergens in de duinen vermoord…” Na deze gevoelige woorden verlieten de klassen van Juf Angeliek en Juf Josje in volmaakte stilte het monument en legden de nabestaanden en anderen hier een bloemetje.

Herdenking2014-02Tot de mensen die bij deze herdenking aanwezig waren, hoorden enkele nabestaanden, leden van de Dorpsraad, ouders en afgevaardigden van de school en van Heemcentrum ’t Schoor, boswachters van Natuurmonumenten en andere belangstellenden. Jan Schoenmakers en Henk Peters, die op school een lezing hadden verzorgd over dit monument, spraken na afloop met de aanwezige nabestaanden. Dit zijn er niet meer zoveel, omdat de nog in leven zijnde broers of zussen van de veertien ruim 90 jaar oud zijn. Zij spraken ook met een dochter en een zoon van de gefusilleerde Tilburgse verzetsman Wim Berkelmans. De dochter (rond de 80) was de leerlingen heel dankbaar. “Wij worden ieder jaar op 4 mei ook bij de kranslegging in Tilburg uitgenodigd, maar voor ons is deze herdenking veel persoonlijker. Wat deze kinderen hier brengen, doet ons erg veel en jullie moeten hen echt  namens ons bedanken.” Jan Schoenmakers maakte een film van deze herdenkingsplechtigheid en haar dankwoord werd opgenomen en krijgen de leerlingen nog te zien voordat zij van school vertrekken naar het voortgezet onderwijs. En natuurlijk hebben Jan en Henk die dank daarna op school meteen overgebracht aan leerkrachten en leerlingen. Laatstgenoemden lieten merken dat zij de woorden van Dhr. Oosterheert goed begrepen hadden en ontroerd waren door de tranen, die enkele mensen gelaten hadden. Vertederend was de opmerking van een jongen:”Ik vond het zo zielig, dat een man stond te huilen. Ik had hem zo wel een stevige knuffel willen geven, maar ik durfde dat niet.”

De leerlingen zullen deze plechtigheid nooit meer vergeten. Niet omdat zij nog een certificaat kregen van de Stichting 4 en 5 mei als bewijs dat zij aan de herdenking meegewerkt hebben, maar omdat hun deelname recht uit hun hart kwam.

En dat is een groot compliment waard.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *