Veilige Honken in Udenhout en Berkel-Enschot van start

Veilighonk2Tijdens een bijeenkomst afgelopen vrijdag zijn door wethouder mevr. Marcelle Hendrickx, samen met een paar jongeren, de 10 veilige honken in Udenhout en Berkel-Enschot symbolisch geopend. Tijdens een bijeenkomst bij Mc Donalds, waar alle bewoners van de Veilige honken, leden van de dorpsraden en vertegenwoordigers namens de scholen en bedrijven die aan de tot standkoming van de Veilig Honken hebben bijgedragen.
Nadat aan de aanwezigen was uitgelegd hoe de veilig honken tot stand zijn gekomen en deze mensen daarvoor uiteraard bedankt werden was het tijd om de officiële openingshandelingen te gaan verrichten. Het personeel van Mc. Donalds had een fietsparcours uitgezet dat, op de Veilighonkleenfiets van veilig honken, afgelegd moest worden. Aan het einde van het parcours hielden ballonnen het veilig honken bord nog verborgen. Toen de wethouder en de drie jongeren, die erg nauw betrokken zijn geweest bij het bepalen van de honken op de veschillende fietsroutes, de nodige ballonnen kapot hadden geprikt, werd het bordje, waaraan de honken te herkennen zijn, zichtbaar.
Een erg mooi en goed initiatief waar als (alles goed gaat) zo min mogelijk gebruikt van gemaakt hoeft te worden. Maar als de nood aan de man is, is het erg prettig als je ergens met een gerust hart kan aanbellen voor hulp.

Wat is een Veilig Honk?
Een Veilig Honk is een veilige plaats die wordt geboden langs de meest gebruikte fietsroutes van en naar het Voortgezet Onderwijs. Langs deze routes zijn 10 bewoners en/of bedrijven bereid gevonden om als Veilig Honk te fungeren. Deze adressen hebben een bord met het Veilig Honk-logo. Zo weet de scholier dat hij of zij op dit adres gerust aan kan kloppen voor hulp. Bijvoorbeeld bij pech met de fiets, een ongeluk(je) of problemen langs de route. Veilig Honk is een initiatief van de Dorpsraden in Udenhout en Berkel-Enschot in samenwerking met de gemeenten Tilburg en Oisterwijk, Voortgezet Onderwijs, wijkagenten en Jeugd en Jongerenwerk (R-Newt). In de gemeente Oisterwijk zijn al 4 veilige Honken gestart in 2014 en ook in heel veel andere gemeenten in Brabant wordt hiervan gebruik gemaakt.

Taken Veilig Honk
De bewoners/bedrijven Veilig Honk proberen een scholier die aanklopt op de eerste plaats gerust te stellen. Daarnaast wordt er hulp en veiligheid geboden aan kinderen die aangeven daar behoefte aan te hebben, bijvoorbeeld:

  • Een luisterend oor en kalmerende woorden bieden bij bijvoorbeeld ruzie onderweg of wanneer het kind is lastig gevallen.
  • Een pleister plakken als het kind gevallen is en een schaafwond heeft. Bij ernstige verwonding de hulp inroepen van de huisarts of een ambulance.
  • Een fietspomp of een leenfiets ter beschikking stellen
  • Ouders en/of de school bellen als er iets met het kind gebeurd is. Wanneer het waarschijnlijk is dat de leerling te laat op school komt door pech of een andere oorzaak, kan de school gebeld worden zodat men weet dat de leerling te laat komt. Dit dient ook te gebeuren als de leerling naar huis rijdt, zodat de ouders niet ongerust worden of de leerling kunnen komen halen.
  • Bij een strafbaar feit (ruzie, mishandeling) de ouders, school bellen en eventueel de politie inschakelen.
  • Bijhouden van een (eenvoudig) registratieformulier. Hierdoor kan geëvalueerd worden wat de meest voorkomende problemen zijn.

Om in het geval van de bovenstaande situaties de scholier goed te kunnen helpen, is ieder Veilig Honk voorzien van een duidelijk Veilig Honk-bord, een (standaard) EHBO-doos, een bandenplak set, een fietspomp, een leenfiets en een kaart met belangrijke contactinformatie.

Dit wordt allemaal verzorgd vanuit de dorpsraden in samenwerking met enkele (lokale) bedrijven. La Poubelle heeft de leenfietsen ter beschikking gesteld.

Meer informatie over Veilig Honk
Voor meer informatie kunt u terecht bij de contactpersonen van de dorpsraden:

Udenhout: Tiny v Doveren  vandoveren@home.nl
Berkel-Enschot: Hanny Robben  info@dorpsraadberkelenschot.nl
Gemeente Oisterwijk:  Koen Schollen koen.schollen@oisterwijk.nl


Waar zijn de (14) Veilige Honken te vinden?
Adressen Veilige Honken:

Plattegrond veilig honk

 

 

 

 

 

 

 

Udenhout
Hoppenbrouwers Elektrotechniek | Kreitenmolenstraat 201
McDonald’s | Rijksweg 1

Berkel-Enschot
Dekkers Transport | Bosscheweg 77
Fam. Jansma | Bosscheweg 39
De Bollekens |Enschotsebaan 21A
Vromans Haardhout | Enschotsebaan 35
Fam. Vos  (to Boer Robben) |  De Kraan 96
Fam. Smits (vlakbij Tilburg Noord) |  Hazennest Oost 6
Fam. Oerlemans | Molenstraat  48
Fam. Kools (vlakbij fietspad N65) | Berkelseweg  57

Heukelom
Kinderopvang Tierelier | Spoordijk  8

Oisterwijk
Zwembad Baksche Ven | Baksevenweg 1

Moergestel
Bewoners | Eindhovenseweg 12
Restaurant Redemption | Oirschotseweg 85

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *