Had Udenhout ooit eerder drie koningen…?

Gildekoning2014-02Bij het lezen van de titel van dit artikel zullen veel mensen denken, ja natuurlijk had Udenhout heel vaak drie koningen. Ieder jaar op 6 januari lopen de straten (tegenwoordig jammer genoeg wat minder dan een aantal jaar geleden) vol met drie koningen. Toch is dat niet hetgeen we hier bedoelen. Op kermismaandag is het namelijk om de drie jaar gebruikelijk dat de twee gildes die Udenhout rijk is gaan strijden voor de koningstitel binnen het gilde. Het gilde-lid dat met zijn schot de vogel naar beneden schiet, mag zich drie jaar lang koning noemen.

Maandag 1 september was het weer zover. Zowel het gilde St Joris als het gilde St Antonius-St. Sebastiaan trokken na een dienst in de kerk richting het gilde terrein aan de Kreitenmolenstraat.
Ieder gilde had een eigen ‘vogel’ gemaakt waarop deze dag geschoten zou gaan worden.
Het gilde St Antonius-St Sebastiaan viel de eer te beurt om als eerste de vogel op de paal te bevestigen. Eén-voor-één mochten de leden een schot lossen op de vogel. Om hoeveel schoten het uiteindelijk is gegaan weten we niet, maar bij het schot van Marcel Mani gaf de vogel zich over en beloot hij naar beneden te komen. Marcel was daarmee de nieuwe koning van dit gilde.
Gildekoning2014-02De vogel van St Joris was nu aan de beurt. Deze vogel was duidelijk uit een ander (hart-)hout gesneden. Een aantal keer is de paal naar beneden gehaald om de vogel wat eerder aan zijn eind te helpen.
Bart Vromans was het uiteindelijk die het laatste schot loste en daarmee de gildekoning van St Joris genoemd mag worden de komende drie jaar.
Maar waar blijft nu de derde koning zullen sommige van u nu denken. Deze derde koning liep de gehele tijd al tussen het gezeldschap door en heeft bij het eerste gilde ook geprobeerd zijn titel te verdedigen. Dit was namelijk Toon Weijtmans die al sinds 2012 als Europees koning door heel Europa mag toeren om de vele grote gildefeesten te bezoeken.
Na de verschillende ceremoniële plichtplegingen die de nieuwe koningen moeten ondergaan of uitvoeren werd het gildeterrein weer verlaten en trokken de gildes naar hun eigen gildehuis om deze feestdag een mooi vervolg te geven.

Ongetwijfeld zullen Bart en Marcel hun titel de komende drie jaar met ere dragen.
Wij feliciteren de de nieuwe koningen uiteraard met het behaalde resultaat.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *