Nieuws gemeente Haaren

Oude Dr. Landmanschool in de verkoop

Het college van burgemeester en wethouders nam dinsdag 1 september 2020 het besluit om de oude Dr. Landmanschool – de school en de oude directeurswoning – in Helvoirt te verkopen. Dit gebeurt met een openbare verkoop door een ontwikkelcompetitie. Architectuur Lokaal begeleidt het hele traject. 

Wat is een ontwikkelcompetitie?
Bij dit soort prijsvragen vraag je architecten, bouwbedrijven, projectontwikkelaars, kort gezegd potentiële kopers, om kansen te zien en ideeën te bedenken voor een te ontwikkelen gebied/gebouw. Voor de oude Dr. Landmanschool worden de ideeën die zij insturen beoordeeld op kwaliteit en niet op prijs. Uiteraard geeft de gemeente wel een minimumprijs aan hen mee voor het bedrag dat het karakteristieke pand in Helvoirt moet opbrengen. De winnaar van de prijsvraag verbindt zich eraan om het winnende plan te realiseren.

Uitgangspunten
De plannen moeten in ieder geval bijdragen aan de leefbaarheid van Helvoirt. Potentiële kopers worden uitgedaagd om de ruimtelijke kwaliteit te vergroten en tegelijkertijd oog te hebben voor maatschappelijk rendement. “We vinden het belangrijk dat de oude Dr. Landmanschool een bestemming krijgt die past in Helvoirt. Wat hebben we nodig in Helvoirt en hoe kunnen we hierin voorzien? De gevels van beide panden zijn monumentaal, die mogen niet aangepast worden. Het aangezicht blijft dus nagenoeg gelijk alleen de invulling wordt anders. Ik ben enorm benieuwd welke prachtige, slimme, duurzame en innovatieve ideeën er voorbij gaan komen.” aldus wethouder Vromans.

Architectuur Lokaal
Om de hele ontwikkelcompetitie goed te laten verlopen heeft het college besloten samen te werken met een organisatie die veel ervaring heeft met ontwikkelcompetities die zijn gericht op het verkopen van maatschappelijk vastgoed. Dat werd Architectuur Lokaal, een onafhankelijke stichting. Zij begeleidt kleine tot grote opdrachtgevers, onder meer bij (her)ontwikkelingen van historische panden, zoals in dit geval de oude Dr. Landmanschool.

 

Start verkoop vier kavels Reigerskant

Op dinsdag 22 september start de verkoop van vier kavels in Reigerskant te Esch. Belangstellenden kunnen zich tot en met vrijdag 9 oktober 2020. Om 17.00 uur sluit die dag de inschrijving.

Particulier opdrachtgeverschap
Het plan omvat vier bouwkavels. Hier realiseert u naar eigen inzicht het huis van uw dromen. U bent dus zelf opdrachtgever en bouwt uw nieuwbouwwoning naar eigen wens en behoefte.
Het grondoppervlak van de kavels loopt uiteen van 546 tot 978 vierkante meter. De grondprijzen zijn vanaf €196.560,- tot € 352.080,- (kosten koper exclusief BTW). 

Meer informatie?
Vanaf dinsdag 22 september staat alle informatie, waaronder de kavelpaspoorten op onze website www.haaren.nl/reigerskant en op de website van de verkopende makelaar www.beekhuizenmakelaardij.nl. Wilt u meer weten over de kavels, neem dan contact op met Ingrid van Beek, telefoon (0411) 611302 of per mail: info@beekhuizenmakelaardij.nl 
Mochten er meerdere inschrijvingen op een kavel zijn, dan vindt er een loting plaats op 14 oktober 2020.

 

Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een subsidie opengesteld voor stimulering herbestemming monumenten. Deze landelijke subsidieregeling kunt u gebruiken voor het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoek voor herbestemmen en het wind- en waterdicht houden van monumentale objecten. Niet alleen voor rijksmonumenten, maar ook voor gemeentelijke monumenten en andere karakteristieke gebouwen kan op deze regeling een beroep worden gedaan. Van 1 oktober tot en met 30 november kunt u deze subsidie aanvragen.

Verduurzaming
Dit jaar is het voor het eerst ook mogelijk om in combinatie met de herbestemmingssubsidie een financiële bijdrage aan te vragen voor onderzoek naar het verduurzamen van niet-woonhuismonumenten.

Subsidiepercentages

– Ook dit jaar geldt dat maximaal 70% van de kosten wordt gesubsidieerd:
– voor haalbaarheidsonderzoek krijgt de eigenaar maximaal € 17.500,- subsidie. De ondergrens van de haalbaarheidsstudie is € 10.000,-. De aanvrager krijgt dan € 7.000,- vergoed.
– voor de wind- en waterdicht-regeling is de ondergrens eveneens € 7.000,- subsidie; het maximum is
– € 35.000 subsidie.
– voor verduurzamingsonderzoek is het subsidiebedrag maximaal € 2.800,-.

Ten minste 30% van de kosten van het onderzoek moet de eigenaar dus zelf betalen of op een andere manier financieren.

U kunt de subsidieregeling inzien in www.officielebekendmakingen.nl onder het nummer 24931889. Daarin ziet u onder andere de eisen waar een aanvraag aan moet voldoen.

Gratis ondersteuning
Vanwege het grote cultuurhistorische en maatschappelijke belang van herbestemming biedt het Monumentenhuis Brabant gratis ondersteuning aan bij het indienen van de subsidie-aanvraag. Belangrijk is dat u de goede onderzoeksvragen stelt en dat alleen zaken worden onderzocht die ook echt van belang en nodig zijn.
Het Monumentenhuis Brabant heeft ruime expertise op het gebied van herbestemmingsonderzoek. Voor meer informatie mailt u naar h.gunter@monumentenhuisbrabant.nl.

  

Raadsvergadering

De gemeenteraad vergadert op donderdag 24 september in een openbare bijeenkomst. De vergadering begint om 20.00 uur.

Coronamaatregelen
Uiteraard volgen we de maatregelen van het RIVM. Dat betekent dat er slechts 34 mensen tegelijk aanwezig kunnen zijn in de raadszaal en de hal van het gemeentehuis.
Om geïnteresseerde inwoners en anderen in de gelegenheid te stellen toch de raadsvergadering te volgen, zenden we de vergadering rechtstreeks uit,. Ga hiervoor naar de website van de gemeente www.haaren.nl/home/gemeenteraad. In gemeenschapshuis Den Domp is de raadsvergadering live te volgen op een groot televisiescherm.

Spreekrecht
De agenda voor de raadsvergadering vindt u op de website van de gemeente Haaren www.haaren.nl, kijk bij ‘Bestuur en Organisatie’ en klik op ‘Gemeenteraad’. U vindt de agenda in de vergaderkalender.
Wilt u gebruik maken van het spreekrecht, neemt u voor 24 september 12.00 uur contact op met de griffier, Eric Dammingh. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 06 13 70 11 83.

 

Kleine tentoonstelling in de hal van het gemeentehuis

Tot oktober vindt u in de vitrinekast:

Gevonden oudheden door een metaaldetector.
Interessant om te zien, o.a. munten, kogels, hulzen en ander metaalwerk.
Keurig uitgestald door dhr. van den Braak

Wij nodigen u van harte uit om deze tentoonstelling te komen bekijken.
Loop gerust eens binnen.

 

 

 

Nog 8 weken korting via de Bijentuintjes & regenton actie

Voor minder tegels en méér groen en regenwater in de tuin
De biodiversiteitsactie voor mini-tuintjes en regentonnen loopt nog tot 1 november. En dat is goed nieuws voor diegenen die openstaan voor het “ontstenen en vernatten” van hun tuin. Dat is namelijk hard nodig voor het welzijn van bijen en andere insecten. De actie geeft mooie aanmoedigingskortingen en is in de gemeente Haaren toegankelijk voor inwoners van de kernen Haaren en Helvoirt.

Van verstening naar bloeiend groen in tuinen
Tegeltuinen zijn steeds vaker in het nieuws. Ze hebben vervelende gevolgen voor de mens, namelijk wateroverlast en hittestress. En dat hebben we de afgelopen zomer maar weer eens ondervonden! Ook de dieren hebben last van al die tegels en verhardingen. Insecten hebben planten en bloemetjes nodig en vogels kunnen letterlijk fluiten naar voedsel en nestgelegenheid.
Doe er wat aan en haal (minstens) ¼ vierkante meter tuinverharding weg en lever die stenen in bij een tuincentrum. Als beloning krijg je een “bijentuintje” t.w.v. € 18,-voor maar € 5,- (tuinkruiden of sedum).

Regenwater koesteren en gebruiken in de tuin
We hebben het de afgelopen zomer nogmaals ondervonden: water is een voorwaarde voor het leven, óók in de tuin. Planten en dieren hebben regenwater nodig, maar – door al die tegeltuinen – krijgt de regen geen kans om de grond vochtig te maken. Het gaat via de regenpijp zó naar de rioolwaterzuivering en daarna naar de Dommel, de Maas en de Noordzee!
Zonde en onnodig: het is immers schoon, gezond en onmisbaar voor de bodem en de dieren.
Zaag een regenpijp door en vang je regenwater op in een regenton. Je krijgt nu 2 x € 13,- korting: zowel op de regenton als op een overloopset (om het overtollige water je tuin in te leiden).

Meedoen?
Haal dan het gele actie foldertje met de voorwaarden op bij het gemeentehuis, Den Domp, HelvoirThuis of de deelnemende winkeliers. Of kijk gewoon vanuit huis op https://haaren.bijenhouders.nl/
De deelnemende tuincentra zijn Bert Klerks in Oisterwijk en Jan van de Wiel in Haaren.

De Bijentuintjesactie van Bijenhouders-vereniging St. Ambrosius Haaren wordt financieel ondersteund door het Prins Bernhard Buurt-water-natuurfonds. 

 

 

Stoppen met roken doen we samen!

Stoppen met roken, we weten allemaal waarom dit belangrijk is. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan! 1 op de 3 rokers wil heel graag stoppen maar niet altijd met een goed resultaat. Hoe kunnen we stoppen met roken zo makkelijk mogelijk maken? Door het samen te doen!

Vanaf 1 oktober zullen Nederlanders weer massaal stoppen tijdens de Stoptober actie, vanaf 3 september kun je je hiervoor inschrijven. Mee doen betekent een vijf keer zo groot kans dat jouw stoppoging succesvol is, zegt de directeur van het Longfonds, Michael Rutgers. Dat geeft de burger moed, toch!

In oktober worden rokers uitgedaagd om te stoppen met roken en dit 28 dagen vol te houden. Tienduizenden mensen zijn je de afgelopen jaren al voorgegaan met positieve resultaten. Wat kan het je allemaal opleveren?

Geld besparen
Na 3 jaar stoppen met roken heeft een inwoonster uit Den Bosch €9000,- euro uitgespaard. Dat is een mooi bedrag toch? Ze trakteert zichzelf nu af en toe op een extra paar schoenen waar ze heel blij van wordt.

Lekker fit
Een grootvader is gestopt met roken vanwege gezondheidsklachten, gesteund door zijn kleinkinderen. Na 1,5 jaar voelt hij zich fitter en hoest veel minder. Zijn missie is geslaagd!

Elkaar steunen
Voor een gemeenteambtenaar uit Oss valt het stoppen zwaar. Maar steun van collega’s helpt. Na een aantal pogingen hoopt hij dat dit nu de definitieve-poging is.

Een toekomstige Rookvrije generatie
Door zelf niet te roken geef je direct het goede voorbeeld aan de generaties die volgen. Ook voorkom je dat kinderen en anderen met je meeroken waardoor ook zij gezond blijven. Steeds meer kinderen geven aan niet te willen roken en gaan staan voor een ‘rookvrije generatie’.

En jij? Wat kies jij?
Meer weten over Stoptober? Kijk op www.stoptober.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *