Udenhout aardgasvrij

Tussen nu en 2050 neemt de gemeente Tilburg afscheid van aardgas. Dat is noodzakelijk omdat aardgas opraakt en de verbranding ervan schadelijk is voor het milieu. Voor Udenhout onderzoekt een werkgroep daarom welke andere mogelijkheid het meeste geschikt is voor verwarming van de woningen, warm water en koken. Samen met de wensen van de Udenhouters beschrijven we dit in een zogenaamd “uitvoeringsplan”.

Samen aan de slag met het plan: wat wordt het alternatief voor aardgas voor Udenhout?
Het alternatief voor aardgas voor Udenhout is nog niet bekend. Samen met de gemeenschap onderzoeken we wat kansrijk en haalbaar is. In Udenhout denkt er een werkgroep mee. In deze werkgroep nemen deel:

  • Energiecoöperatie Udenhout (ECU)
  • Stichting Green Deal Udenhout (GDU)
  • TBV Wonen
  • Contact50
  • Ondernemersvereniging Udenhout
  • ContourdeTwern en de
  • Dorpsraad Udenhout

Het dorp verduurzamen kan alleen als inwoners, gemeente en organisaties samen optrekken en niet alleen kennis en inzichten maar ook vragen, ideeën, zorgen en wensen delen.

Op deze pagina verzamelen we alle informatie over het proces. Zo kan iedereen goed volgen waar we staan in het proces, wat we doen en wanneer momenten zijn dat we samen komen.

Denk ook mee!
Heb jij ideeën of vragen over Udenhout Aardgasvrij? Wat zijn jouw zorgen en wensen over het verduurzamen van je woning? Deel ze met ons! Wil je graag op de hoogte gehouden worden over de stappen die we met elkaar zetten? Of meedenken in een klankbordgroep? We zoeken een afspiegeling van de inwoners en er is ruimte voor ongeveer 15 Udenhouters. Laat ons weten waar je interesse ligt door te mailen naar aardgasvrij@tilburg.nl.

Globale planning van plan tot aardgasvrij
Voor het maken van het plan om Udenhout aardgasvrij te maken denken we ongeveer 1,5 jaar nodig te hebben, dus tot medio 2026. In dit plan staat dan wat het alternatief wordt voor aardgas, wat dat betekent voor de bebouwde omgeving (welke stappen nodig zijn in huis en in de omgeving) en wat de beoogde datum is wanneer de levering van aardgas stopt. Na besluitvorming in de gemeenteraad moet het plan nog uitgevoerd worden. Voor het uitvoeren van het werk rekenen we ongeveer 8 jaar.
In die 8 jaar heb je als bewoner of eigenaar dan de tijd om je woning of pand aan te passen (denk aan isoleren) voor aansluiting op het nieuwe energiesysteem.

Startmoment 14 oktober 2024
Op 14 oktober 2024 was het startmoment om met elkaar aan de slag te gaan voor een aardgasvrij Udenhout. Bij dit moment was de werkgroep ‘Udenhout Aardgasvrij’ en het projectteam van de gemeente aanwezig om deze samenwerking te vieren. Udenhout is voorloper in het maken van een plan om aardgasvrij te worden en daarmee een voorbeeld voor andere wijken, dorpen en gebieden.
Met de werkgroep hebben we een startnotitie gemaakt waarin de samenwerking en procesaanpak beschreven is:

In de tekening hieronder hebben we de kernpunten in beeld gebracht. Heb je vragen over de startnotitie? Neem dan contact op met een van de organisaties van de werkgroep of stuur een email naar aardgasvrij@tilburg.nl.

Wat zijn de vervolgstappen?
De komende maanden maken we een energiepaspoort van Udenhout en een communicatieplan. Hiervoor vragen we breed in Udenhout uit hoe iedereen betrokken wil zijn bij Udenhout Aardgasvrij. In het energiepaspoort laten we op buurtniveau zien hoe Udenhout er op dit moment voorstaat als het gaat om het energieverbruik en de verduurzaming van de bebouwde omgeving. Dit energiepaspoort maken we in februari 2025 voor iedereen beschikbaar.
Vervolgens gaan we aan de slag met een scenariostudie. Dit is een technisch onderzoek naar de alternatieven voor aardgas in Udenhout: wat zijn haalbare en betaalbare opties? Ook halen we bij de Udenhouters op wat hun gebieds- en woonwensen voor de energievoorziening zijn.

Meer informatie
Wil je meer algemene informatie over wijkuitvoeringsplannen? Of lezen waar in Tilburg we nog meer aan de slag zijn met aardgasvrij? Op www.duurzamertilburg.nl/wijkuitvoeringsplannenenergie vind je hierover meer informatie.