Foto van de maand September 2016

De foto van de maand September 2016 van “Focus op Udenhout” is geworden, “De Stier” van Benja van Beerendonk, Wij feliciteren Benja met het maken van deze mooie foto.

SAMSUNG CSCEen stier, ook wel bul genoemd, is een mannelijk rund. De vrouwelijke vorm is de koe. Een stier wordt over het algemeen veel groter dan een koe. Stieren kunnen behoorlijk agressief zijn. Een gecastreerde stier wordt os genoemd en is minder agressief. Stieren worden gehouden voor hun sperma, om de koeien te bevruchten en nageslacht te verwekken. In de moderne veeteelt gebeurt deze bevruchting veelal via kunstmatige inseminatie. Stierkalveren worden gebruikt voor vleesproductie en worden veelal jong geslacht, omdat er voor de fokkerij slechts enkele volwassen stieren nodig zijn. Stieren worden nu nog slechts zelden op melkveebedrijven gehouden maar vaker alleen op KI-stations. Omdat een os minder agressief is dan een stier, zijn ossen goed geschikt als trekdieren. Ossenhaas en ossenstaartsoep zijn gerechten die naar ossen zijn genoemd, maar ook wel van andere runderen worden gemaakt. Een bullenpees is een gedroogde stierenpenis en wordt gebruikt als zweep en hondenvoer. Op het Iberisch Schiereiland en in verschillende Spaanssprekende landen in Zuid- en Midden-Amerika worden stierengevechten gehouden, waarin een torero (en daarna de matador) een gevecht aangaat met een speciaal daarvoor gefokte vechtstier. Deze tauromachia heeft een lange en diverse culturele traditie. In Zuid-Frankrijk kent men bijvoorbeeld de course Camarguaise waarbij de stier niet gedood wordt en de course landaise waarbij men over het rund heen springt. Het stierspringen heeft eveneens een lange traditie. In Spanje wordt dit recorte genoemd. Ook in Azië vindt men verschillende soorten folkloristische spelen en festiviteiten rondom de stier. Een onderdeel van een rodeo is het berijden van een stier. In het westernrijden en de Chileense rodeo is het afzonderen van jonge koeien en stieren tot een sport verheven.

Foto’s die nog meegenomen worden voor de foto-expositie die op 22 en 23 oktober 2016 gehouden wordt in het Atrium van Woonzorgcentrum “De Eikelaar” te Udenhout, moeten uiterlijk 15 oktober binnengekomen zijn, je hebt dus nog nog maar 2 weken de tijd als je aan deze foto-expositie deel wilt nemen. Waar wacht u nog op, grijp nu nog de kans om mee te doen. Iedereen kan meedoen aan deze foto-expositie van “Focus op Udenhout”. Laat je niet tegenhouden, pak je fotocamera, loop eens door Udenhout of Biezenmortel, of de omliggende natuurgebieden en kijk of je aparte of speciale onderwerpen ziet, maak er een foto van en stuur die in. Foto’s kun je overal maken, ook bij jou thuis, in huis, in de tuin, op straat of in de bossen en duinen. Begin oktober 2016 selecteren wij uit alle ingezonden foto’s die gemaakt zijn in Udenhout of Biezenmortel, 80 foto’s, voor de foto-expositie

. De foto van de maand wordt steeds afgedrukt in ‘’De Wegwijzer’’, hét lijfblad van de Udenhouter en het weekblad ‘’De Duinkoerier’’. Deze foto’s krijgen ook een plaatsje op de website van “Fotoclub Focus Udenhout”. Daar zijn ze het hele jaar door te bekijken. Uw foto van de maand dient u telkens voor het einde van de maand in te sturen naar: p.kollenburg@gmail.com of naar info@fotoclubfocus.nl. Dit adres vindt u ook via de contactgegevens op de website www.fotoclubfocus.nl/. (Tekst Peter van Kollenburg)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *