Zorginstelling ASVZ heeft Huize Vincentius te Udenhout overgedragen aan VOF Udenhout Vincentius, een samenwerking tussen restauratieaannemer Nico de Bont en BOEi, een non-profitorganisatie gericht op restauratie en herbestemming van erfgoed. De voorbereidingen op de bouw van circa 90 woningen in het karakteristieke gebouw uit 1925 en in de geplande nieuwbouw, kunnen daarmee officieel van start.

Boudewijn de Bont, directeur Nico de Bont: “Huize Vincentius is een prachtig stuk erfgoed. Herbestemming betekent behoud van het monument en overgang naar een nieuwe levensfase voor het gebouw. Hierbij gaan we de fraaie sfeer en de prachtige detaillering van het monument combineren met hoogwaardige en hedendaagse nieuwbouw. Samen met de groene setting gaat het een fijne en karaktervolle plek worden, een plek met een ziel.“

Sylvia Pijnenborg, adjunct-directeur BOEi: “Succesvol herbestemmen is ook respect opbrengen voor de geschiedenis van een gebouw en de verhalen die bij een gebouw horen. Bij het ontwerp houden wij daarom zoveel mogelijk rekening met de monumentale kwaliteiten. Ook zijn we begonnen met het optekenen van de vele bijzondere verhalen en herinneringen die mensen uit Udenhout aan Huize Vincentius hebben.”

Mario Jacobs, Wethouder Erfgoed, Groen, Natuur en Landschap “Met de herbestemming van het rijksmonumentale entreedeel en de twee naastgelegen paviljoens van Huize Vincentius tot woongebouwen blazen BOEI en Nico de Bont nieuw leven in een bijzonder stukje historie aan de Schoorstraat. En dat ook nog eens in een bijzonder aantrekkelijke groene omgeving. Dat juichen wij van harte toe, want zo verbinden we verleden en toekomst op een manier die vele terreinen naadloos past bij het dorp Udenhout.”

De verkoop gaat in het najaar van 2021 van start en omvat een gevarieerd woonaanbod. Naast woningen in het bestaande rijksmonument omvat het plan ook een nieuwbouwcomplex met appartementen. Ten behoeve van de veiligheid wordt het hoofdgebouw tijdelijk bewoond, via leegstandsbeheerder Gapph. Ook krijgt een aantal lokale ondernemers er een tijdelijke werkplek.

Meer informatie over de ontwikkelingen is te vinden op www.woneninvincentius.nl.