Bijzondere bronzen beeldjes van Els Rossou-Ros

Opvallend als je het huis van Els en John Rossou binnenkomt is dat overal kunst aanwezig is. Schilderijen, tekeningen, beelden, vormgevingen die apart zijn en niet direct in een van die categorieën vallen. De meeste zijn van de hand van Els.

Haar hele leven is Els al creatief bezig. Gevoelens in beelden vertalen zo vat ze het samen. En die beelden hebben veel verschillende vormen. Aanvankelijk quilten, schilderen en een beetje beeldhouwen. Het project “Music&Art” van harmonie MVC in 2019 bracht haar een heel nieuwe techniek. De opdracht was om bij een bepaald muziekstuk een “verbeelding” te maken. Het muziekstuk “JIHLAVA” sprak Els meteen heel erg aan. Het raakte haar enorm, al wist ze niet waar het vandaan kwam.

Ze verdiepte zich erin en kwam erachter dat de componist Andreas van Zoelen dit stuk gecomponeerd had over de deportatie van zijn moeder. Zijn moeder was nog een kind toen zij na de Tweede Wereldoorlog als Südeten-Duitse uit de Bohemen, Tsjechië, werd verdreven middels deportatie. Deze dramatische trektocht komt tot uiting in het zware, verdrietige, indrukwekkende muziekstuk. Els heeft dit vertaald in een beeld waar de triestheid en eenzaamheid van de mensen en vooral van het kind, zichtbaar is. Een beeld wat zonder meer emotie oproept als je ernaar kijkt.

Zij had dit gemaakt in was. Bij de expositie, waar het ook veel indruk maakte, zei iemand dat ze dit in brons zou moeten maken. En zo is het maken van bronzen beeldjes begonnen.

Omdat Els bij het hele proces van het maken van een bronzen beeld betrokken wil zijn, kwam ze uit bij Beeldhouw Service Centrum Tilburg. Daar kun je het hele proces tot het daadwerkelijk gieten van het brons zelf mee op pakken. En dat is een heel proces. Het maken van een mal, daarna het beeld van gietwas maken, aankanalen, invormen in gips. Dan wordt de vorm uitgestookt en het brons kan gegoten worden in de verkregen holle vorm in het gips. Na het wegslijpen van de kanalen volgt het ciseleren en patineren. In totaal is Els met een klein beeldje wel zes dagdelen bezig.

Voor Els is het letterlijk ‘verbeelden’ van haar emotie ook een vorm van verwerken. Verdriet en moeilijkere zaken in het leven triggeren haar meer dan dat wat goed gaat, hoewel ze daar ook beeldjes van in haar atelier heeft staan zoals een kind met een ballon en een kind met een vlieger.
Een permanente expositie van haar schilderijen heeft zij bij BEMO-zonweringen op het industrieterrein in Udenhout. Deze expositie past zij ook regelmatig aan.
De bronzen beeldjes en ander werk is te zien op www.elsrossou.nl en bij ‘Kunst in de Theetuin’ op 23 juni 2024 in de tuin van Sjef in de Slimstraat.

Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *