Jan en Annie van Roessel vieren diamanten bruiloft

Op 16 juni a.s. wordt in de Beukenhof te Biezenmortel het 60-jarig huwelijksfeest gevierd van Jan en Annie van Roessel – Kolen. Eigenlijk smokkelt het diamanten bruidspaar dan twee dagen, want Jan en Annie traden in het huwelijk op 18 juni 1964.
Die huwelijksdag herinneren ze zich nog heel goed. We reden toen met paarden en koetsen van Biezenmortel naar het gemeentehuis in Udenhout en toen weer terug naar Biezenmortel. “Wij zaten in een witte koets, getrokken door twee witte paarden”. De keuze toen voor edele viervoeters in plaats van auto’s was vrij logisch; want Jan was en is een echte paardenman.
Het echtpaar van Roessel is niet over een nacht ijs gegaan, want vóór ze trouwden, hadden ze al bijna 5 jaar verkering. En ook daarvóór kenden ze elkaar al een behoorlijke tijd. Jan, die uit Helvoirt komt, kwam Annie, een echte Biezenmortelse, regelmatig tegen tijdens kermissen of andere festiviteiten die in de dorpen in de buurt plaatsvonden. Dan dansten ze ook nogal eens met elkaar. En dat leidde er weer toe dat Jan Annie hoffelijk naar huis ging begeleiden.
We zijn nu heel wat jaartjes verder; Jan is 88 en zijn bruid telt al 84 lentes. Ze kregen vier kinderen; drie zonen en een dochter. Dezen hebben op hun beurt er voor gezorgd dat de stam Van Roessel-Kolen groeit en bloeit. Er zijn elf kleinkinderen op de wereld gezet, waarvan de oudste al 28 is en de jongste 9.

Toen ze trouwden, is Jan in het geboortehuis van Annie gaan wonen. Daar wonen ze nog steeds èn naar volle tevredenheid. Dat is ook niet onlogisch, want het is er binnen heel gezellig ingericht met onwaarschijnlijk veel bloemen, planten en persoonlijke herinneringen. Dat is vooral de passie van Annie. Ze heeft nog meer hobby’s; kleding maken bijvoorbeeld. Naast boerin, was ze ook coupeuse. Daarnaast is er de heemkunde, waar ze zeer actief is in “Erfgoedcentrum ’t Schoor” (o.a. in het schrijversteam) en in “De kleine Meierij”. Ze schreef ook een boekje over monumenten in de (toenmalige) gemeente Haaren. Daarnaast was Annie actief in de parochie Biezenmortel. Ze zat o.a. in de parochieraad en was penningmeester van het Kerkbestuur.
Voor haar vrijwilligerswerk werd ze uitgekozen om als 25e noviet toe te treden tot de “Orde der Udenhoutse Broeders”.

Ook Jan was en is actief in het verenigingsleven. Behalve in de paardenwereld, kon men niet om hem heen als voorzitter van de boerenbond Udenhout-Biezenmortel en als voorzitter van de bejaardenbond. Jan was ook de oprichter van “De Ademhappers”, die helaas na 35 jaar en 868 optredens, geen adem meer overhielden. Hij is ook begonnen met het succesvolle “Duinboeren”-concept. Hij heeft mede de begrenzing van de ecologische hoofdstuctuur van midden-Brabant tot stand gebracht. “Ik heb altijd in de vleesveehouderij gewerkt”, zegt Jan, ”Ik ben mijn hele leven met luxe wandelende biefstukken omgegaan”.

Zo luxe is het in Annie’s leven niet altijd gegaan. Ze heeft nogal eens met fysieke tegenslagen te kampen gehad. Ze wil daar niet te veel over kwijt, maar zegt wel, dat Jan er dan altijd voor haar was. “Ik was ook altijd erg gelukkig als ze weer herstelde”, vult haar echtgenoot aan.
“We hebben het samen heel goed getroffen”, zeggen ze allebei. “We begrijpen elkaar heel goed en vullen elkaar prima aan”. Zo is Jan volgens Annie heel lief, rustig en beschouwend. Voor het temperament en het ongeduld moet meer naar haar worden gekeken. Hoe dan ook, het koppel bewijst al 60 jaar dat de match indertijd prima was.
De Wegwijzer wenst de heer en mevrouw van Roessel een prachtig diamanten huwelijksfeest toe en hopelijk: op naar het platina.

tekst: Jan de Kort, De Wegwijzer
foto’s: Angelique de Graay, De Wegwijzer

1 antwoord
  1. Petra van de Ven zegt:

    Hartelijk gefeliciteerd Anneke en Jan! Prachtige mijlpaal.
    Een hele mooie dag samen met iedereen die jullie lief is!

    En natuurlijke alle gezondheid voor jullie.

    Petra van de Ven.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *