Een sprong in het diepe…. gelukkig veilig geland

Vorig jaar vroeg de Wegwijzers rond deze tijd aan schoolverlaters van de drie basisscholen in Udenhout en Biezenmortel naar hun verwachtingen van de nieuwe school in het voortgezet onderwijs. We zijn benieuwd naar hoe ze de grote veranderingen van het afgelopen jaar hebben beleefd. Janske en Ryan vertellen ons hun verhaal.

Janske ging vorig jaar van de Franciscus school in Biezenmortel naar VMBOT op Durendael. Haar eerste reactie is dat ze het er heel leuk vindt. Ze was best snel gewend aan haar klas en ze kende ook al vrienden van haar oudere broer Loek. Het fietsen naar school met bekenden uit Biezenmortel vindt ze erg gezellig. In groep 8 was ze de kleinste van de klas en dat is ze nu ook. Maar daar heeft ze geen moeite mee (“Kinderen vinden me schattig”). Beeldende vorming, techniek en Frans zijn voor Janske de leukste vakken. Ze vindt het wel erg druk in de pauzes. Dat ze geen telefoons mogen gebruiken op school is voor Janske geen probleem (“het is wel gezelliger, er wordt meer samen gekletst”), al moet ze af en toe op haar laptop opzoeken wat haar volgende lesuur is. Ze heeft er geen moeite mee dat ze nu voor elk vak een andere docent heeft. Haar huiswerk maakt ze voor een groot deel al op school en ze haalt goede punten. Een groot verschil met de bassischool vindt ze dat er veel lessen uitvallen, maar die worden wel weer ingehaald. Op de vraag of ze nog naar de basisschool terug zou willen aarzelt Janske even en zegt dan dat ze haar nieuwe vriendinnen zou gaan missen. Ze spreekt haar juffen nog wel, wanneer ze haar jongere zusje Fiene van school ophaalt. Haar beste vriendin uit Biezenmortel is naar Maurick gegaan, maar ze ziet haar elk weekend. Janske heeft nog wel een tip voor de groep acht van nu : “niet te veel stressen voor het nieuwe en niet rennen door de gangen van de nieuwe school, dat is kinderachtig en ziet er raar uit”.

Ryan ging van de Mortel naar Onderwijscentrum Leypark. Hij vond het even wennen daar, maar na een aantal weken was het alsof hij er al jaren zat. Hij heeft er vrienden gemaakt. Zijn klas bestaat uit 5 jongens en 7 meisjes. Het leukste aan deze school is dat hij ernaar toe reist met de lijnbus, zijn grote hobby. Hij kan het goed vinden met zijn docent, meneer Frank. Eindelijk een meester na al die juffen. Gym vindt hij een leuk vak en hij vindt het ook fijn dat hij soms Minecraft Education mag doen op de computer. Bij het vak Digitale Geletterdheid leert hij over de digitale wereld (Word, Outlook, Power point). Kookles op woensdag is ook leuk, thuis worden de recepten met papa nog eens uitgeprobeerd. Ryan geniet van de uitstapjes met de klas met de lijnbus naar de schouwburg, het Natuurmuseum, de Lockhal bibliotheek en diverse bedrijven. Hij heeft al een snuffelstage gehad bij Welkoop. Engels vindt Ryan een moeilijk vak, maar hij oefent regelmatig op website Duolingo. Hij heeft ook gemerkt dat hij makkelijker leert, wanneer hij eerder begint met het leren van een proefwerk. Een presentatie geven over een land of een boek vindt hij niet echt spannend. Of hij de bassischool mist? Bij de kerstviering van zijn jongere broer Owen op de basisschool heeft hij trots zijn rapport laten zien. Met juf Kristel spreekt hij af en toe af in de vakanties en ze appen soms samen. Maar het grootste voordeel van deze nieuwe school is dat hij, omdat hij met de lijnbus naar school gaat, een jeugdabonnement van het OV heeft. Ryan gaat vaker een ritje maken met de bus. Het heeft hem veel vrijheid en meer zelfstandigheid gegeven en daar geniet hij van.

Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *