En dan start half augustus het nieuwe seizoen bij SVSSS

Op 26 mei eindigde het seizoen bij SVSSS en half augustus begint het nieuwe seizoen. De meesten van de 700 leden van de voetbalclub hebben dan de vakantie achter de rug. De school of het werk begint weer of is al begonnen. De leden zijn blij om hun ploeggenoten weer te zien. Goed om weer te starten met trainingen en competitie na alle vrije tijd. Conditie moet weer op peil komen en bij sommigen moeten er weer vakantie kilo’s afgetraind worden. Kortom iedereen met frisse energie en de nodige ambitie het nieuwe sportseizoen in.

Alle 700 leden verwachten dan ook en vinden het misschien vanzelfsprekend dat alles geregeld is. De velden liggen er goed bij, teams zijn ingedeeld en alle materiaal is voorhanden. We beginnen weer!

Maar wat is daar allemaal voor nodig?
Zo vanzelfsprekend is dit niet. Ben Weijters voorzitter van SVSSS en Hans Smulders, coördinator van de vrijwilligers, vertellen wat er allemaal gebeurt het hele jaar door, maar speciaal tijdens de zomerstop. Wat is nodig om al die 700 leden een goed voetbalseizoen te geven?
Dat vraagt heel veel (vrijwilligers)werk en werk van heel verschillende aard. Al dat werk is verdeeld over diverse groepen vrijwilligers en commissies. En dat natuurlijk naast het bestuur.

Technische commissie
Na het seizoen gaat de technische commissie alle leden opnieuw indelen in de verschillende elftallen. Daar hoort per elftal natuurlijk een trainer bij en bij de jeugd ook begeleiders. Een hele puzzel om het rond te krijgen. Kost moeite, maar uiteindelijk is het bij SVSSS nog altijd gelukt. Gemiddeld zijn er zo’n 25 jeugdteams en 9 seniorenteams.

Materiaalcommissie
Ieder team heeft een eigen materiaalkast waarin het trainingsmateriaal wordt bewaard zoals hesjes, ballen en pionnen. De materiaalcommissie controleert na het seizoen alle materialen. Wat is kapot wat moet vervangen, wat moet gerepareerd enz. Dat geldt ook voor al het materiaal op de velden: de vaste goals, maar ook alle losse goals die bij trainingen worden gebruikt. Zijn er palen kapot, moet het net gerepareerd? Zo nodig helpt de onderhoudsploeg bij reparaties.

Kledingcommissie
Buiten het materiaal zien de teams er ook altijd tip-top uit qua kleding. In de bestuurskamer liggen op dit moment ongeveer 35 tassen klaar met de kleding per team. Na de indeling in de nieuwe teams wordt namelijk alle kleding nagekeken en opnieuw per team verdeeld. Elk team zorgt gedurende het seizoen zelf voor het wassen van de tenues behalve van de selectieteams. Eén vrijwilliger zorgt voor de was van de selectieteams, de was van de hesjes en alle was uit de kantine zoals handdoeken, theedoeken. En dat het hele jaar door!
Ongeveer 20 personen zijn als vrijwilliger bezig met al deze materialen.

Onderhoudscommissie
Buiten het materiaal zijn voor een voetbalclub natuurlijk de velden van wezenlijk belang. En die velden die vragen veel aandacht. Er is een onderhoudsgroep van 5 à 6 personen die daar het hele jaar voor zorgt.
Iédere dag zijn twee à drie personen van ongeveer 9.00 tot 11.00 uur aanwezig om te zorgen dat de conditie van die velden zo is dat iedereen goed kan voetballen. De velden liggen er dan ook fantastisch bij. Wat moet er zoal gebeuren? Meteen de maandag na de stop, dit jaar dus 27 mei, start Firma Vogels met het groot onderhoud. Dat houdt in: verticuteren van de grasmat, egaliseren, doorzaaien, kunstmest opbrengen. De onderhoudsploeg houdt het verder íedere dag bij. In de zomer, als het droog is, betekent dat iedere dag sjouwen met beregeningsslangen en zorgen dat het nieuw ingezaaide gras goed aanslaat. De onderhoudsploeg zorgt er ook voor dat het hele terrein er picobello bij ligt. De bankjes rondom de velden, de struiken en de kanten. Wie denkt dat een kunstgrasveld onderhoudsvrij is heeft het mis. Een keer per jaar krijgt dat ook groot onderhoud in de vorm van kloppen, zuigen en naden repareren. Verder zorgt de onderhoudsploeg ervoor dat iedere 14 dagen het kunstgrasveld geborsteld en gesleept wordt. In de herfst is het een klus om te zorgen dat alle bladeren van de velden geharkt worden. Zo is er het hele jaar door iedere dag werk om alles in orde te hebben en te houden.

De onderhoudsploeg heeft tijdens de zomerstop extra klussen: alle kleedkamers een grote schoonmaakbeurt, de reclameborden worden afgesopt, eventueel schilderwerk gedaan.
Ook de kantine krijgt een grote beurt.

ASVZ en Prisma
Naast al deze vrijwilligers zijn er, gedurende het seizoen, tweemaal per week mensen vanuit ASVZ aan het werk om de kantine schoon te houden en vanuit Prisma zorgt een groep er viermaal per week voor dat de kleedkamers en de bestuurskamer netjes en schoon blijft.

Voor elk van die 700 leden is het goed om even stil te staan bij al het werk wat voor hun gedaan wordt door deze groepen bevlogen vrijwilligers om hun het hele seizoen veel sportplezier te geven. Want zonder hen, had Udenhout geen voetbalclub.

Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *