Nieuwe kas bij het TAC van ASVZ

Afgelopen woensdag is bij het TAC (Tuin Activiteiten Centrum) van ASVZ de feestelijke opening geweest van een nieuwe kas. Een prachtige grote en professionele kas voor het kweken van planten. Ingrid Coolen, teamleider van het TAC start de opening met het vertellen van een stuk geschiedenis en het bedanken van iedereen die bijgedragen heeft aan de totstandkoming van de kas.

35 jaar geleden is men gaan pionieren bij Vincentius met het kweken van planten en een dierenweide als dagbesteding voor cliënten. Dat was het begin van het TAC. Een fijne werkplek voor bewoners die op zoek waren naar ‘echt werken’. In 1998 is er een tweedehandse kas geplaatst. Bewoners werden cliënten en cliënten werden deelnemers en inmiddels praten we over medewerkers. Samen werd er hard gewerkt aan een mooie en unieke werkplek binnen de beschermde omgeving van het terrein in Udenhout.

Van zaadje naar te verkopen plant.
Inmiddels is er sprake van een heuse productie van allerlei tuinplanten door de ongeveer 20 medewerkers van het TAC. De productie is verdeeld in twee fasen. De eerste fase: van zaadje naar klein plantje, vindt plaats in een kas in Haaren, waar iedere dag 5 à 6 medewerkers naar toe gaan. Daar wordt het plantje opgekweekt tot een plant wat daarna verhuist naar het TAC in Udenhout. Daar wordt het kleine plantje opgekweekt tot een plant van dusdanige kwaliteit en formaat dat deze verkocht kan worden. Het TAC verkoopt aan particulieren in de winkel, maar inmiddels hebben zij ook een aantal vaste afnemers die vanuit het hele land en soms zelfs uit het buitenland komen. Om een indruk te geven: vorig jaar zijn er 120.000 planten verkocht.

Uitbreiding van het assortiment
Men gaat nu pionieren om het assortiment uit te breiden met producten uit de moestuin. In het Rectoraat zullen deze dan ook gebruikt worden bij het maken van gerechten. De moestuinproducten zullen ook in de winkel van het TAC verkocht worden en men gaat samenwerken met een aantal duinboeren. Een ontwikkeling naar een meer kleinschalige boerderijwinkel. Bij de opening werd die ambitie geïllustreerd door middel van kraampjes met aantrekkelijk geëtaleerde producten. In de kas waren al een aantal planten aan het groeien.

Na drie jaar een nieuwe kas
Vanaf 2021 is men bezig geweest om een nieuwe kas te plaatsen. Het is een lange weg geweest en enkelen van de aanwezige ouders van medewerkers vertelden dat dit ook wel moeilijk was voor enkele van hun kinderen. Sommigen werken er a 25 jaar met heel veel plezier en keken dan ook erg uit naar de nieuwe kas. Maar gelukkig is deze er nu. Samen met Hanneke Kooiman, voorzitter Raad van Bestuur van ASVZ mochten de medewerkers Remko en Joris de kas openen door een feestelijk lint door te knippen. Dit onder belangstelling van de vele genodigden en gezellige muziek met een hapje en een drankje

Tekst en foto’s: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *