Marcel Smits staat klaar voor oud en jong

Iedere dinsdagmiddag gaat Marcel naar de Eikelaar. Hij haalt senioren op en begeleidt ze naar de Wichelroede school voor een paar gezellige uurtjes. Samen koffiedrinken, samen buurten, samen kaarten, een wandelingetje maken door de school. Dat laatste geeft vaker aanleiding tot een praatje over het schoolgebeuren van vroeger en nu. Hoe geanimeerd de sfeer is, ervaarden we vorig week, toen Marcel ook de maandagmiddag groep begeleidde en wij even aansloten bij “Groep 72 van basisschool de Wichelroede”, zoals ze zichzelf spontaan voorstelden. Vaak blijven zitten op school heeft kennelijk ook zo zijn voordelen; je blijft je jong voelen. Soms sluiten enkele leerlingen van de basisschool aan bij de senioren, bijvoorbeeld tijdens de Sinterklaasviering. Dit gezellig samenzijn is een initiatief van Stichting Groot in ’t Klein. Met het doel om thuiswonende ouderen met weinig sociale contacten uit hun isolement te halen. In de loop der jaren zijn meerdere deelnemers in de Eikelaar gaan wonen. Vandaar dat op dit moment ook bewoners van de Eikelaar deelnemen.

Maar Marcel is ook graag onder jongeren. Hij heeft de Bevergroep van Scouting Udenhout opgezet en is 12 jaar lang begeleider geweest. Ook bij Peerke Donders heeft hij jarenlang een Scouting groep begeleid voor kinderen met een “rugzakje”. Voor Stichting Jeugd en Jongerenwerk heeft hij meegeholpen bij de dagelijkse activiteiten, zoals de inloopavonden in de Peppel, Soos de Gouden Poort voor cliënten van Vincentius en Assisie en de woensdagmiddag kinder-knutsel-club. Hij vindt het jammer dat deze activiteiten gestopt zijn.

Ieder jaar trekt Marcel er een week op uit om mensen met een lichamelijke beperking een fantastische vakantieweek te bezorgen (Little Fun vakantie). Dat doet hij met een vaste groep gasten en begeleiders. De begeleiders nemen ook hun kinderen mee, wat een bijzondere sfeer geeft voor alle deelnemers. Marcel is mee geweest op bootreizen, reizen naar Tsjechië, Frankrijk, Lanzarote, België. Maar ook dichter bij huis, bijvoorbeeld Bergeijk. Hele fijne weken volgens Marcel.

Al 35 jaar draait Marcel in de zomervakantie mee als groepsbegeleider en lid van de organisatie van de Kindervakantieweek. Op dit moment doet hij het wat rustiger aan en heeft hij, samen met Ton van Wiel en Bernita Robben, de taak van de “Ranja oma’s en opa’s” overgenomen. Kinderen blij maken met ranja, af en toe ”snoepkes uitdelen” en de begeleiders voorzien van koffie en thee. En natuurlijk is hij altijd bereid tot hand en spandiensten. Van 5 -9 augustus staat hij weer paraat.

Marcel geeft aan in de loop der jaren heel veel leuke dingen gedaan te hebben en ervan genoten te hebben. “Het vrijwilligers werk is een way of life geworden. Maar ik ben mezelf hier en daar wel voorbij gelopen. Daarom zet ik nu even een beetje pas op de plaats en ga even kijken wat ik nog wel en niet wil.” Maar de senioren en de deelnemers aan de Kindervakantie week kunnen op hem rekenen!

Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *