Handwerkcafé in het Trefpunt

Sinds maart is het de eerste woensdagmiddagmiddag van de maand handwerkcafé in het Trefpunt van 14.00-16.00 uur.

Mannen biljarten en vrouwen haken en breien.
Woensdag 5 juni kom ik binnen vanuit de Tuinstraat. Onmiddellijk is te zien dat hier twee werelden naast elkaar plaatsvinden. Allereerst is het een drukte van mannen rondom de drie biljarttafels. Er wordt geanimeerd gespeeld.
Door lopend naar achteren zitten rondom een tafel 10 vrouwen, allemaal met een brei- of haakwerk. Het is duidelijk dat deze twee hobby’s nog gender bepaald zijn. Ook duidelijk is dat dat de pret niet kan drukken. Overigens benadrukken de dames dat mannen ook welkom zouden zijn.

Lilian de Beer heeft het handwerkcafé opgezet nadat ze een handwerkmiddag in het Kreitenhuys had georganiseerd op de internationale ‘warmetruiendag’ in februari. Daar kwamen 28 vrouwen op af. Na die gezellige middag vroegen diverse vrouwen waarom ze dat niet vaker zouden kunnen doen. Twee van de deelneemsters aan die middag gingen op zoek naar een ruimte en vonden die snel. Lilian had nog een woensdagmiddag vrij en heeft meteen de koe bij de horens (of de breipennen) gepakt. Het handwerkcafé is nu een feit. Inmiddels hebben ze 22 leden, waarvan er gemiddeld zo’n 10à12 per keer aanwezig zijn. Men betaalt €2,50. Lilian is aanwezig en kan deskundig advies geven, brengt eventueel breiboeken of voorbeelden mee, laat nieuwe technieken en hulpmiddelen zien.
Men krijgt dan ook nog een kopje koffie of thee.

Eigen handwerk meebrengen
Belangrijk is dat iedereen haar eigen handwerk meebrengt. Ik zie dan ook heel verschillende handwerken. Haakwerken zoals pannenlappen en knuffels. Gebreid wordt er aan shawls, truien, sokken en vesten. Iedereen benadrukt dat het vooral om de gezelligheid gaat, het sociale contact, want breien en haken doen ze thuis ook wel. Hier is het leuker. Ze zijn ook selectief welk handwerk ze meebrengen naar het handwerkcafé. Het mag niet te ingewikkeld zijn want alle gesprekken, de praatjes leiden wel af. Dan moet je geen ingewikkeld telwerk hebben. Zo kan een individuele hobby toch een sociaal gebeuren worden.

Interesse?
Men kan informatie vragen of aanmelden bij Lilian de Beer: info@dewolbeer.nl

Test en foto’s: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *