Zonnemaatje Duinboeren ontwikkelt twee nieuwe projecten

Inschrijving voor ‘zon op dak’ in Helvoirt en Udenhout binnenkort mogelijk

Na de zomer gaat regionale energiecoöperatie Zonnemaatje Duinboeren zonnepanelen plaatsen op de daken van twee biologische melkveehouders, één in Helvoirt en één in Udenhout. Inwoners van Berkel-Enschot, Biezenmortel, Boxtel, Cromvoirt, Drunen, Esch, Haaren, Helvoirt, Heusden, Kaatsheuvel, Lennisheuvel, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg-Noord, Udenhout, Vlijmen en Vught met interesse in een duurzame belegging kunnen investeren door zoncertificaten te kopen met een waarde van 100 euro per stuk. Na vijftien jaar krijgen zij hun inleg terug. Tot die tijd ontvangen zij jaarlijks naar verwachting een rendement van drie tot zes procent op hun investering.

Wethouder Yusuf Çelik (Verduurzaming en Energietransitie gebouwde omgeving) van de gemeente Tilburg is bij met het initiatief van energiecoöperatie Zonnemaatje Duinboeren: “De energietransitie is van ons allemaal. Het is dan ook goed om te zien dat inwoners niet afwachten, maar zich samen daarvoor inzetten. Als je zelf ontwikkelt, dan zit je ook meer met je handen aan het stuur en is het eenvoudiger om draagvlak te creëren. Bovendien zorgt gezamenlijk eigenaarschap voor meer positiviteit en betrokkenheid. Samen investeren in én profiteren van energie-opwek is dan ook een win-win situatie voor inwoner en het klimaat. Inschrijven dus, zou ik tegen onze inwoners uit Berkel-Enschot, Biezenmortel, Tilburg-Noord en Udenhout willen zeggen!”

Manon van Balkom

Voldoende plek
De Kerkhoeve van Manon van Balkom aan de Heikant in Helvoirt is een van de bedrijven die gaat samenwerken met Zonnemaatje Duinboeren. Op haar stal heeft Manon al zonnepanelen liggen. De zuidkant van het dak van haar koeienstal en de loods bieden echter nog volop ruimte, zowel voor extra zonnepanelen voor eigen gebruik als voor ongeveer 200 stuks voor de energiecoöperatie. De andere nieuwe projectlocatie bevindt zich tussen Udenhout, Tilburg en Loon op Zand: De Dobbelhoeve van Guus van Roessel. Ook Guus heeft al een flinke hoeveelheid zonnepanelen liggen. Hij kan echter nog zoveel duurzame elektriciteit op zijn bedrijf gebruiken dat hij het aantal zonnepanelen graag opschroeft. Daarbij blijft er voldoende plek voor nog eens 200 stuks voor Zonnemaatje Duinboeren.

Netcongestie
Voor projecten van Zonnemaatje Duinboeren is een kleinverbruikaansluiting van 3×80 ampère nodig. “Dat betekent dat Zonnemaatje Duinboeren bijna altijd mag terugleveren aan het elektriciteitsnet,” vertelt voorzitter Herman Brinkhoff. “Het is mogelijk dat de zomerpiek ertoe leidt dat we moeten betalen om opgewekte stroom kwijt te kunnen op het elektriciteitsnet. Dan zullen we op dergelijke dagen de productie enkele uren per dag stilleggen of verminderen. Als we daarmee bijdragen aan het tegengaan van de netcongestie kan dat zelfs een vergoeding opleveren. We verwachten daarom dat de netcongestie geen substantiële impact heeft op het rendement van de investering in zonnepanelen van Zonnemaatje Duinboeren. Nieuwe zonprojecten blijven bovendien nodig. Niet alleen omdat zij bijdragen aan de noodzakelijke energietransitie in onze regio, maar ook omdat een mix van zon- en windenergie belangrijk is voor een stabiele voorziening van duurzame elektriciteit. Dat komt doordat wind en zon vaak op een ander moment stroom leveren.”

Start inschrijving: tweede helft september
Zodra bekend is of de aangevraagde SCE-subsidie voor beide locaties wordt toegekend en het recht van opstal is geregeld, kunnen geïnteresseerden zich als certificaathouder inschrijven voor de nieuwe zonprojecten. Dat zal waarschijnlijk in de tweede helft van september zijn. Certificaathouders worden automatisch lid van energiecoöperatie Zonnemaatje Duinboeren, een organisatie die draait op vrijwilligers.

Maximaal 8.000 euro
Per persoon kunnen ook deze keer maximaal 80 certificaten van 100 euro worden aangeschaft. “Omdat we een goede spreiding willen hebben van de zoncertificaten onder leden houden we een maximumbedrag van 8.000 euro aan,” licht voorzitter Herman Brinkhoff toe. “Nadat de beschikbare certificaten zijn toegekend en betaald, starten de installatiewerkzaamheden. Met een beetje geluk zijn die voor het einde van het jaar op beide locaties afgerond en kan in het nieuwe jaar de opwek van duurzame energie op de daken van de Kerkhoeve en De Dobbelhoeve beginnen.

In haar nieuwsbrief en op haar website maakt Zonnemaatje Duinboeren bekend wanneer de inschrijving start. Dan zal ook een informatiedocument beschikbaar komen. Daarin staat aan welke voorwaarden nieuwe leden moeten voldoen, zoals het postcodegebied waarin zij wonen. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan op https://duinboeren.zonnemaatje.nl/.

 

Over Zonnemaatje Duinboeren
Duurzame energie opwekken uit de zon is het doel van regionale energiecoöperatie Zonnemaatje Duinboeren. De circa 75 leden hebben op dit moment zonnepanelen liggen op daken van drie agrarische bedrijven rond de Loonse en Drunense Duinen.

Zonnemaatje Duinboeren komt voort uit een samenwerking tussen HOT, VET, ECLoZ (Energiecollectief Loon op Zand), Energiek Heusden en Energie Coöperatie Udenhout. De energiecoöperatie is mede mogelijk gemaakt dankzij een startinvestering uit het door de provincie Noord-Brabant gesteunde revolverende fonds van HOT. https://duinboeren.zonnemaatje.nl.

Foto’s :
Homepage: Guus van Roessel. Copyright: Guus van Roessel
Artikel: Manon van Balkom. Copyright: Jan Zandee

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *