Wij hadden altijd de kermis voor de deur

Kermisweek, familieweek
Karin van Loon heeft bijna haar hele leven in de van Heelwijkstraat gewoond. De meeste jaren met haar moeder en (stief)vader op huisnummer 44. De kermis was voor hen een hele feestweek. Het begon al met het opbouwen wat ze op de voet volgden. Tijdens de kermisweek kwamen vaak haar opa en oma enkele dagen logeren. Vooral haar opa stond met zijn neus bovenop de opbouw. Het was niet alleen een feestweek, maar vooral ook een familieweek. Karin vertelt dat al haar ooms en tantes, neven en nichten tijdens de kermis bij hun een dag op bezoek kwamen. En dat betekende nogal wat.

Tijdens de verschillende kermisdagen kwamen er wel 30 tot 40 familieleden. Haar moeder had een apart tafeltje op zolder staan wat met de kermis naar beneden werd gehaald en voor het raam werd gezet. Dat was hun vaste plek om alles gedurende de hele kermis te kunnen volgen. Haar moeder heeft daar iedere kermis voor het raam gezeten tot haar overlijden in 2020.
Karin kreeg met de kermis een kaart voor alle dagen voor de cakewalk. De neven en nichten die op een bepaalde dag kwamen een dagkaart en iedereen natuurlijk nog wat kermisgeld. Als enig kind voor haar fantastisch om met al die neven en nichten kermis te vieren. Ze liepen de hele dag op en neer van de kermis naar Karin thuis.

Soep en koude schotel
Tussen de middag waren er broodjes voor iedereen en ‘s avonds soep en koude schotel. Voor degenen die geen koude schotel lusten gebakken aardappeltjes. En dat werd allemaal zelf gemaakt.
In de kelder was een aparte hoek voor de benodigde spullen voor de kermis gereserveerd. Allereerst twee hele grote pannen: één om soep te maken voor iedereen en één om het mengsel voor de koude schotel te maken. Een grote stapel platte borden en diepe borden. Natuurlijk het worstmachientje om zelf die koude schotel te kunnen draaien om daar iedere dag mooie koude schotels voor alle gasten te presenteren. Het draaien van dat machientje met aardappelen en vlees is voor Karin onlosmakelijk met de kermis verbonden.

Koekloteren
Natuurlijk wilde de hele familie een koek loten. Het was ook altijd een leuke concurrentie wie het lukte om de meeste koeken te loten.

De maandag
Een van de leukste herinneringen voor Karin is de maandag met de kermis als bewoners van Vincentius en Assisië gratis naar de kermis mochten. Haar moeder had altijd de deur open als iemand naar het toilet moest. Karin liep die maandag ook altijd mee en mocht dan ook gratis in de attracties. Ze ervaarde heel erg de eenheid die er op die maandag was, iedereen genoot en ging leuk met elkaar om en mocht van de kermisexploitanten overal gebruik van maken Voor haar een hoogtepunt van de kermis.
Kortom de kermisweek is voor Karin één feest van warme herinneringen.

Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Fotos’: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *