Prachtig programma Open monumentendag 2024

Erfgoedstichting ’t Schoor had afgelopen zaterdag een prachtig programma in het kader van de open monumentendag. Het was echt nodig om een planning te maken om een aantal activiteiten te combineren. Hieronder een indruk van mijn tocht langs een groot deel van het programma.

De mooie natuur in en om Udenhout en Biezenmortel
Henk Peters gaf deze lezing in het Raadhuis. Hij liet achtereenvolgens de Loonse en Drunense duinen, De Brand, de Leemputten, Landpark Assisië, Kasteel Strijdhoef, het kerkhof, de tuin van Vincentius en park Ter Roomley de revue passeren. De eerste drie wat uitgebreider dan de andere. Zijn verhaal met de mooie foto’s over de bomen en planten, de vogels mét als extra de vogelgeluiden, de vlinders, de amfibieën, insecten en andere dieren verlevendigden het verhaal. Dit alles op een rij te horen en te zien bevestigt opnieuw hoe mooi onze dorpen en omgeving zijn.

Boekenmarkt in het Raadhuis
Het Raadhuis is een prachtig monument en de boekenmarkt met allerlei boeken van de erfgoedstichting en boeken over historie die zij overcompleet hadden nodigde velen uit om te snuffelen tussen de verschillende uitgaven. Ik heb mijn verzameling Sprokkels, waaraan enkele exemplaren ontbraken, compleet kunnen maken.

Rondleiding en orgelrecital in de kerk
Tiny van Kempen vertelde heel boeiend over de geschiedenis van de kerk. Het is een waterstaatskerk en heeft die naam omdat deze met geld van het ministerie van verkeer en waterschap is gebouwd in 1841. Vier keer is er het gevaar geweest dat de kerk afgebroken zou worden. De laatste bedreiging was in 1948 en is afbraak voorkomen door pastoor Karel Prinsen. Deze pastoor heeft zelfs gezorgd voor uitbreiding met twee zijvleugels. Ook is hij de drijfveer geweest voor het prachtige interieur van de kerk. De preekstoel en het altaar is gemaakt door J. Peters. Laat ik altijd hebben gedacht dat de uitbeelding van de “Aanbidding van Christus na de geboorte”, de drie-eenheid en de grote beelden van de kerkvaders van steen waren. Nu hoorde ik dat dit allemaal van hout is en geschilderd.
Heel bijzonder zijn de kerkbanken gemaakt door Leo Bäumler, die hier vier jaar aan gewerkt heeft. Iedere kerkbank is uniek.

Na de uitleg was er een orgelrecital. Ad Vergouwen bespeelde het orgel en Shirley Kosters zong “Panis Angelicus” en het “Ave Maria”. Het was prachtig! De orgelmuziek en zang komt heel mooi tot zijn recht in deze kerk. De enige wanklank was op sommige momenten het toeteren van de “Trucker de Truck” vachtwagens die ook deze dag door het dorp kwamen.
Ad en Shirley speelden daar zo goed mogelijk op in en dat is ook gelukt, getuige het applaus na afloop.

Erfgoedcentrum ’t Schoor en Assisië
Bij het erfgoedcentrum was de vaste expositie uitgebreid met een aparte kamer over de bevrijding en ook bij Assisië was er aandacht voor de oorlog en bevrijding. Beide zullen de komende tijd nog aandacht krijgen als 80 jaar bevrijding van Udenhout en Biezenmortel leidt tot verder publicaties.

Erfgoedstichting ’t Schoor mag trots zijn op hun programma en tevreden over de belangstelling. Het was een voortdurend komen en gaan van mensen waardoor zeker enkele honderden mensen ervan genoten hebben.

Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *