Fijn wonen in Udenhout

In 2005 kochten Lon Willems en zijn vrouw een oude woning op een stuk grond in Udenhout. Ze wilden een vrijstaande woning bouwen met veel glas. Hierbij moesten ze rekening houden met de gewijzigde ‘energie prestatie norm’. Daarin staat hoe energiezuinig een gebouw minimaal moet zijn. Peter Schoenmakers bouwde 15 jaar geleden eveneens een nieuw en duurzaam huis. Beide inspireren graag anderen om ook duurzame stappen te zetten en nog fijner te wonen.

Lon Willems (witte blouse) en Peter Schoenmakers (Joris Buijs Fotografie)

“Het ging toen om een proefproject, maar met mijn passie voor innovatie en projecten, ging ik die uitdaging graag aan”, vertelt Lon enthousiast. Ook Peter koos voor duurzame maatregelen bij de bouw van zijn huis. “Het was 15 jaar geleden wel een flinke investering en een gedurfde stap, de aanschaf van een warmtepomp. Maar achteraf is niets tegengevallen en zijn we er vooral heel blij mee.”

Ontwikkeling
“Tegenwoordig zijn de kennis en techniek van verduurzamen zoveel malen beter. De ontwikkelingen blijven doorgaan”, vertelt Lon. “Dat geldt ook voor de politieke instabiliteit, waardoor nu bijvoorbeeld de salderingsregeling wegvalt (de energieleverancier is verplicht de terug geleverde, overtollige stroom te verrekenen met de stroom die je hebt afgenomen; red.). Veel consumenten gaan wachten. Maar garanties zijn er nooit, onzekerheid hoort erbij. Het is goed om toch stappen te zetten en te kijken wat je aandurft. Uiteraard zonder onverantwoorde risico’s te nemen.” 

Isoleren, isoleren, isoleren
Allebei kunnen ze het blijven herhalen. “Het heeft geen zin om je warmtetoestel te vervangen, als je pand nog niet goed is geïsoleerd. In de winter de buitenlucht verwarmen is verre van duurzaam”, klinkt het bevlogen. Peter: “Toen de brandweer destijds mijn ouderlijk huis mocht gebruiken voor een veiligheidsoefening en het huis vol liet stromen met rook, stroomde dat net zo hard weer naar buiten via allerlei kieren en gaten. Dat was wel confronterend om te zien”, lacht hij. “Je staat er weinig bij stil, maar we verspillen vaak te veel warmte en geld.”

Ventileren
Lon: “Bij het dichten van kieren en het tegengaan van energielekken, blijft een goede ventilatie wel een voorwaarde. Wij gebruiken een balansventilatie met filters om de lucht te zuiveren. Gecombineerd met de warmtepomp zorgt het voor minder stof en vuil binnen, wat het binnenklimaat en onze gezondheid ten goede komt.”

Aangenaam wonen
“We hebben dankzij de warmtepomp voortaan een constante, aangename temperatuur in huis”, vertelt Peter. Weinig onderhoud is een bijkomend voordeel. Onlangs is voor het eerst in 15 jaar een drukvat vernieuwd. Verder draait het probleemloos.” In tegenstelling tot nieuwbouwhuizen, hebben veel oudere huizen geen vloerverwarming en gebeurt het verwarmen vaak nog via een CV-ketel. Peter: “Een hybride warmtepomp biedt dan uitkomst. Het is een minder grote investering en het komt gewoon naast de CV-ketel te hangen. De werking is hetzelfde als bij een hybride auto. Pas als je duurzame energie op is, schakelt het systeem over op gas. Dat dringt het gasverbruik flink terug.”

Profiteren van de zon
De vele bomen bij hun huis zorgen ervoor dat eigen zonnepanelen geen optie zijn voor Lon en zijn vrouw. Daarom doen ze mee aan het postcoderoosproject van C.V. de ZonneVisser in Udenhout. Zo profiteren ze toch van duurzame energie. “We hebben wel een zonneboiler, waarmee we water verwarmen.”

Goed laten adviseren
“Verduurzamen kan op veel manieren en met kleine en grote stappen. Accepteer dat niet alles tegelijk kan en smeer het uit over 5 tot 10 jaar. Laat je daarin wel goed adviseren”, vertelt Lon. Peter reageert: “In Udenhout werken verschillende partijen samen aan een plan om Udenhout aardgasvrij te maken. Ik ben ervan overtuigd dat inwoners bereidwillig zijn. Maar goede informatie, praktische tips en concrete voorbeelden laten zien, is inderdaad cruciaal.”

Praktische informatieavonden
Peter: “Verlaag de drempel, door mensen te blijven uitnodigen voor informatieavonden, waar partners en partijen praktijkgerichte oplossingen aanbieden, technieken laten zien, demo’s geven over isoleren en ga zo maar door. En zorg voor één loket waar mensen op een eenvoudige, heldere manier alle informatie kunnen krijgen over verduurzamen, inclusief subsidiemogelijkheden.”

Thuisbatterij
Peter: “Tijdens een informatieavond kreeg ik info mee over thuisbatterijen, om zelf overtollige energie op te slaan en zelfs te kunnen verkopen. Interessant met het oog op het afschaffen van de salderingsregeling. Het geeft mij een goed gevoel en een houvast, om te bedenken wat ik daar zelf eventueel nog mee kan gaan doen.”

Totaalpakket
“Breed oriënteren en niet zomaar instappen bij de goedkoopste aanbieder. Die tip geef ik mensen graag mee”, vertelt Lon. “Het begint met heel het pand te laten bekijken op mogelijkheden om te verduurzamen, in plaats van je te richten op 1 onderdeel. Wat kun je dit jaar doen? Wat volgend jaar en wat over 5 jaar? Zorg voor een opbouw in het plan. Waar is de meeste warmte nodig? Zijn er ruimtes waar een infraroodpaneel volstaat? En ga zo maar door. Een plan op maat dus. De moderne warmtetechnieken van tegenwoordig zijn heel goed, maar tegelijkertijd enorm complex. Deskundigheid in installatie is daarom zeker een vereiste.

Ik ben het met Peter eens. Volg ook de ontwikkelingen in het dorp en ga naar de bijeenkomsten van de energie-coöperatie. Kortom, laat je goed informeren en beslis dan welke stappen het beste passen in jouw situatie.” 

 

Informatie over Udenhout Aardgasvrij is te vinden op: Udenhout Aardgasvrij | Udenhout-Centraal

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *