Dames groep van Volksdansvereniging ’t Akkedeert viert 50 jarig jubileum

Vijftig jaar bewegen op muziek, danspassen instuderen, zelf kostuums maken, optredens verzorgen, vijftig jaar lief en leed delen, vijftig jaar gezelligheid. Genoeg redenen om dit jubileum te vieren.

Een stukje historie
Cor Smits, Joke de Jong en Cisca van Groenendaal vertellen dat de Katholieke Vrouwenorganisatie (KVO) Kring Tilburg in 1974 een cursus volksdansen organiseerde. Trees Verhoeven, Annie Verhoeven en Cisca van Groenendaal namen deel en brachten het volksdansen naar Udenhout. Een dames groep van 14 dames uit Udenhout en Biezenmortel ging dat jaar enthousiast van start.

In 1991 was volksdansen een onderdeel van KPJ Senioren sportdag. Ook mannen bleken het leuk te vinden om te dansen en op 16 oktober werd de gemengde dansgroep ’t Akkedeert opgericht.
Meerdere dames uit de dames groep dansten ook in de gemengde groep. En dat is nog altijd zo. Bij de opheffing van de KVO (ging over in EVA), fuseerde de dames groep met ’t Akkedeert. Optredens waren er bij uitwisselingen, Unentse Mert, Kersttocht, Zorginstellingen, Kasteelfeest, en Gildefeest. Ook ging de groep op pad met de Reuzen.

Inmiddels zijn de dames op leeftijd. Marietje Vermeer is lid van de vereniging vanaf het eerste uur en tevens het oudste lid. Zij is 95 jaar. Het jongste lid is 63. Gemiddeld zijn de dames 80 jaar. Maar er wordt nog altijd enthousiast gedanst onder leiding van Annie Heuvelmans en Francy Verspeek. Van de klompendans tot line dance, er wordt zelfs gedanst op “de Engelbewaarder”. Lichaam en geest worden iedere week goed getraind. Ieder jaar wordt het seizoen afgesloten met een gezellig jaaruitje en tijdens de vrije zomermaanden wordt er samen koffie gedronken en, voor wie dat kan, een rondje gefietst. Er is jammer genoeg geen jonge aanwas meer. Sinds Coronatijd zijn er nauwelijks nog optredens geweest. “Want als we optreden willen we wel netjes voor de dag komen”, aldus Joke. Het plezier, de gezelligheid en saamhorigheid zijn er niet minder om.

Het jubileum wordt dit jaar gevierd met een boottocht met een hapje en drankje voor de leden van de dames groep en de gemengde groep. Daarnaast is er een reünie op 15 oktober in het Raadhuis, waarvoor leden en oud leden uitgenodigd zijn. Ook de leden van de gemengde groep zijn deze middag welkom. Samen kunnen zij herinneringen ophalen, ook aan de hand van een foto- en kostuum tentoonstelling, onder het genot van een glaasje.

De Wegwijzer wenst de dames groep van harte geluk met hun 50 jarig bestaan, een heel mooi jubileumfeest en nog vele jaren dansplezier en gezelligheid.

Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer
Foto 1977: ’t Akkedeert
Foto 2007: Henny Schilders

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *