Werken tijdens de feestdagen
De meeste mensen verheugen zich op de komende feestdagen, met gezelligheid en familie om zich heen. Maar tijdens deze dagen moeten ook veel mensen werken. Zij kunnen dus niet thuis zijn. Hoe is dat voor hen, hoe is dat voor hun familie?
De Wegwijzer vroeg het aan een politieagent en BOA, een medewerker in de zorg en in de horeca. In deze Wegwijzer leest u hun verhaal.
Harm Muntz, wijkagent
Harm werkt dit jaar met Kerstmis beide kerstdagen. Om de buurt werk je als agent tijdens Kerst of met Oud en Nieuw. Hij is blij dat hij dit jaar met Kerst dienst heeft. Tijdens Kerstmis is de dienst niet vervelend. Het is rustig, weinig meldingen en op het bureau heerst ook een gezellige sfeer met meegebracht lekkers. Ook bij meldingen is de sfeer meestal prettig. Dat is heel anders als je met Oud en Nieuw werkt. “Dat is de meest verschrikkelijke dienst die je in een jaar kunt hebben. Overal zwerven groepen, meest jongeren, rond, die te veel hebben gedronken, agressief zijn en vernielingen aanrichten. Ook zijn er veel meldingen van ruzies, vaak met geweld”. Hulpdiensten zoals ambulances en brandweer schatten het hele jaar zelf in of begeleiding met politie nodig is. Met Oud en Nieuw is het standaard dat politie áltijd meegaat naar een melding. “Het is ongelooflijk hoeveel, en tegenwoordig zwaar, vuurwerk naar hulpverleners wordt gegooid. Op nieuwjaarsdag ben je de hele dag bezig om aangiftes te verwerken”. Harm vindt het een rotdienst, maar het moet nu eenmaal gebeuren.
Daniëlle Arts, BOA
Daniëlle is sinds acht jaar buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) in Tilburg Noord, inclusief de omliggende dorpen. Ze werkt met veel plezier en draait eens in de zeven weken een weekenddienst. Tijdens feestdagen, Carnaval en op oudejaarsdag heeft ze een dagdienst.
BOA’s werken op oudejaarsdag tot 21.00 uur, afhankelijk van hoe de gemeente dat organiseert. Daniëlle vertelt: “Vorig jaar werkte ik ook op oudejaarsdag, en dat was schokkend. Voor het eerst in mijn loopbaan ben ik geslagen, al rond 12.00 uur ’s middags. Als BOA heb je geen geweldsmiddelen en alleen handboeien. Dus je hebt weinig mogelijkheden om je te verdedigen”. Vanwege die ervaring ziet Daniëlle er dit jaar tegenop om op oudejaarsdag te werken. Toch doet ze haar werk met toewijding en blijft ze trots op wat ze kan bijdragen aan de veiligheid.
Wanneer je het verhaal van Harm en Danielle hoort krijg je nog veel meer waardering voor het werk dat zij ondanks negatieve ervaringen blijven doen.
Tekst: Wilma de Jong, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer
Tineke Slenders, zorg
Er zijn veel mensen die niet vrij zijn met de feestdagen omdat onze maatschappij doordraait. Aan sommige beroepen is dat onlosmakelijk verbonden. Zo ook bij de verzorging en begeleiding van mensen in een verpleeg- of verzorgingshuis.
Tijdens mijn gesprek met Tineke Slenders die al zestien jaar op de Eikelaar werkt komen er hele andere zaken naar voren dan je zou verwachten.
Bijna iedereen wordt ingeroosterd voor de feestdagen. Je weet dat al ruim van tevoren en je houdt er dus rekening mee. Tineke heeft geen bezwaren, vindt het eigenlijk wel leuk om te doen. Dat haar zoon tweede kerstdag jarig is is geen echt probleem. Ze plannen de feestelijkheden er gewoon om heen. Ook daar zijn ze al jaren aangewend. Daarom hebben we het vooral gehad over de fijne dingen van kerst. Tineke werkt op de afdeling kleinschalig wonen. Dit is een, wat in de volksmond gesloten afdeling heet. Iedere client heeft een eigen kamer en de huiskamer is het centrale punt. Met kerst is het gezellig, er is versierd, bescheiden omdat het prikkelarm moet zijn. Er wordt kerstmuziek gedraaid, een boompje gezet, kunstkaarsjes neergezet enz. Familie maakt de kamers wat gezelliger. De mensen voelen de andere sfeer en laten dat ook merken. Omdat er in de huiskamer wordt gekookt zijn de mensen daar ook meer bij betrokken. De verzorgsters proberen die dingen klaar te maken die passen bij de smaken die ze goed kennen. Zo heeft Tineke een keer konijn klaar gemaakt omdat dat de smaak van vroeger is. Ook zondagse soep stond op het menu. Erna komt kerstliedjes zingen en dan komen er veel herinneringen boven. Bij Tineke ligt dus vooral het genieten van het werk voorop. Ze voelt dan de verbondenheid met haar mensen.
Samen de tafeldekken met een tafelkleed i.p.v. placemats. Zo heeft Tineke een keer konijn klaar gemaakt omdat dat de smaak van vroeger is. Ook zondagse soep stond op het menu. Erna komt kerstliedjes zingen en dan komen er veel herinneringen terug. Bij Tineke ligt dus vooral het genieten van het werk voorop. Ze voelt dan de verbondenheid met haar mensen en collega’s. Kortom een rustige fijne tijd. Als je vrede op aarde zoekt is werken met kerst in deze setting een fijne liefdevolle plek.
Tekst: Nel van Iersel, de Wegwijzer
Foto: Henny Schilders, de Wegwijzer
Lotte van Lievenoogen, horeca
Werken met Kerst: in de horeca is het een feestje.
“Het is heel leuk om met Kerst te werken”. Aan het woord is Lotte van Lievenoogen, bedrijfsleider van Restaurant de Baron. ”Het restaurant is mooi aangekleed, de tafels zijn mooi gedekt. Het menu is feestelijk. De gasten zijn mooi gekleed, net als de mensen in de bediening, en iedereen vindt elkaar lief en leuk”.
Bij de Baron werken alle medewerkers één van de twee kerstdagen, de andere dag kunnen ze met hun familie thuis kerst vieren. Alleen de chef-kok werkt twee dagen. In zijn gezin werken meer mensen in de horeca. Zij vieren samen Kerst op kerstavond. De Baron serveert met de kerstdagen een lunch en een diner van 4-5 gangen. Iedere gang bestaat uit 3 keuzemenu’s (vlees, vis, vega). Voor de kinderen is een speciaal menu met een cadeautje.
De medewerkers (5 personen in de bediening, 3 keukenmedewerkers en 3 afwassers) werken een lange dag, van 10-11 uur ‘s morgens tot 10-11 uur ’s avonds. “Het is flink aanpoten, maar het is fijn om mooie gerechten te maken en te serveren en er een lekker glaasje wijn bij te schenken”, vertelt Lotte. Tussen de lunch en het diner eten de medewerkers gezellig samen zelf een kerstmenuutje.
De kerstdagen vragen een flinke voorbereiding. Denk bijvoorbeeld aan de planning van de gasten en de medewerkers, en de inkoop van de benodigde producten. De gerechten, waarbij ook rekening gehouden wordt met allergieën en dieetwensen, worden zoveel mogelijk van te voren klaargemaakt.
“Maar de gezellige sfeer en de blijde mensen maken het erg leuk om met kerst te werken”.
Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer
Foto: Henny Schilders, de Wegwijzer
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!