Cursus heggenvlechten op Sprankenhof

Een aantal jaren geleden is honderden meters heg op en rond de biologische tuin van Sprankenhof aangelegd met als doel om deze te gaan vlechten. De cursus heggenvlechten op zondag 26 november vormt het begin er van. Het is al een forse heg met diverse soorten struiken en boompjes. Daarvan gaan de cursisten onder leiding van een professionele instructeur een stukje tot ondoordringbare afscheiding omtoveren. Geef je op via info@sprankenhof.com of telefoon 013 5116494, er is ruimte voor 16 deelnemers.

Heggenvlechten

Heggenvlechten is een eeuwenoud boerenambacht bedoeld om heggen en houtwallen ondoordringbaar te maken. Om te voorkomen dat wild en vee op de akkers kwamen of andersom om koeien en schapen in de wei te houden. Met de introductie van het prikkeldraad 100 jaar geleden ging het aantal kilometers gevlochten heggen snel achteruit. Wat ontzettend jammer is omdat deze dichte heggen fantastische verbindingszones voor dieren vormen. Zangvogels kunnen er broeden en kleine zoogdieren vinden er bescherming en voedsel.

Goed gevoel

Tijdens de cursus gaan de deelnemers ambachtelijk aan de slag in het landschap. Het is heerlijk om een dag te vlechten. In teams van 2 personen, handschoenen aan, hakmes of takkenzaag in de hand, fysiek soms heftig maar tegelijk ook gevoelig maatwerk. Bij het vlechten worden stammen en takken ingekapt en daarna bijna horizontaal neergelegd en door elkaar gevlochten. Wat aan het begin van de dag een onmogelijk opdracht lijkt levert aan het eind van de dag een prachtig resultaat op. Deze eendaagse cursus heggenvlechten geeft gegarandeerd een lekker gevoel.

Stichting Heg & Landschap

De cursus wordt gegeven door een professionele heggenvlechter van Stichting Heg & Landschap. Deze stichting zet zich in voor een mooi, rijk cultuurlandschap. In de ruim 10 jaar van haar bestaan heeft de stichting veelzijdige praktijkervaring opgedaan met aanleg en duurzaam beheer van landschapselementen zoals heggen, houtwallen en bomen. Gevoed door deze ervaringen verzorgt de stichting diverse cursussen in het veld.

De cursus

Naast een korte introductie over de geschiedenis en het waarom en hoe van het heggenvlechten, brengt de cursus vooral praktijkervaring. Deelnemers hebben aan het eind van de dag alle aspecten van het vlechten geoefend. De cursus is zowel voor beginners als gevorderden. Voor heggenvlechtersgereedschap wordt gezorgd. De cursus is op zondag 26 november van 09.00-15.30 uur op Sprankenhof en kost €49,50 p.p.. Dit is ínclusief een professionele instructeur, koffie/thee en een biologische lunch. Daarnaast steunt u het onderhoud van deze ecologisch zeer bijzondere landschappelijke beplanting voor vogels, insecten en reptielen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *