Weer meer aanwezigen tijdens dodenherdenking

Oorlogsmonumenten in de duinen verzameld in een boek

Sinds enkele jaren wordt in Udenhout op 4 mei de dodenherdenking op het kerkhof gehouden. Op dit kerkhof liggen drie oorlogsgraven
waar op deze avond een krans gelegd wordt.
Al een aantal jaar worden deze kransen gelegd door drie leerlingen van de Achthoevenschool. Dit jaar waren het Emily, Frederique en Lisa die een zelf geschreven gedicht mochten voorlezen om daarna ieder een krans bij de drie graven neer te leggen. En dat bij deze herdenking ook kinderen van de basisschool betrokken worden is natuurlijk een heel mooi signaal. Het zal er in ieder geval toe
hebben bijgedragen dat het ieder jaar op 4 mei om 19.00 uur, weer drukker wordt op het kerkhof. 

Tijdens de ceremonie werden twee borden onthuld door ’t Schoor. Op deze borden staan de namen van gesneuvelde strijders die in de oorlog voor onze vrijheid gevochten hebben en het leven gelaten hebben.
Deze borden, gemaakt door Gerard van Alem, hebben deze week een mooie plaats gekregen in het kapelletje aan de Schoorstraat.

Dit jaar was er aansluitend aan de dodenherdenking weer de gelegenheid om een kopje koffie te komen drinken bij De Wichelroede.
Daar werd door Heemcentrum ’t Schoor, het door Henk Peters geschreven boek ‘Oorlogsmonumenten in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen’ gepresenteerd. Een boekje waar de aanzet voor werd gegeven tijdens een cursus voor duingidsen, waar Henk Peters op dat moment aan deelnam. Hij is op onderzoek uitgegaan voor wie de vijf monumenten in de Duinen bedoeld zijn. Jarenlang onderzoek heeft dus geresulteerd in dit boekje.
Het eerste boekje werd uitgereikt aan Jan Schoenmakers, zonder wie het boekje en de betekenis
van de monumenten door Henk niet zo uitgebreid beschreven hadden kunnen worden.
Jan Schoenmakers ontving het boekje onder toeziend oog van Henk Peters, uit handen van Frans Goossens, voorzitter van ’t Schoor!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *