Weggooien? Mooi niet!

Onder dit motto start op 14 november het RepairCafé in Udenhout.

Het RepairCafé is een ontmoetingsplaats waar technische vrijwilligers, samen met de eigenaars van kapotte spullen, aan de slag gaan om de spullen te repareren.

Jan de Laat, organisator achter het RepairCafé in Udenhout, vertelt dat het initiatief voor een RepairCafé  gekomen is vanuit de Dorpsraad en Contact50Udenhout.  Beiden ondersteunen het project tot op dit moment.

Het RepairCafé is een wereldwijde beweging die zich inzet om het weggooien van kapotte spullen tegen te gaan (duurzaamheid) en om de reparatiekennis in de samenleving te vergroten. Daarnaast is het sociale aspect van gezellig samen bezig zijn erg belangrijk. In de centrale ontmoetingsruimte van het Café staan daarom koffie en thee voor de bezoekers klaar.  RepairCafé Udenhout is lid van de Stichting  RepairCafé Nederland die inmiddels al ruim 500 locaties kent. “Dat is net zoveel als het aantal Aldi’s in Nederland” volgens Jan.

Het RepairCafé heeft zijn plek gevonden in basisschool De Wichelroede. Directeur Henri van der Velden heeft aangeboden om de ontmoetingsruimte en de technieklokalen hiervoor open te stellen. Het is bekend dat basisschool De Wichelroede zich sterk maakt voor techniekonderwijs. Met deze samenwerking kan de zogenaamde  “techniek schatkamer” van de school ook door het RepairCafé gebruikt worden. Iedereen is welkom, ook kinderen om samen met de vrijwilligers hun speelgoed te repareren.

Op dit moment telt het RepairCafé 10 vrijwilligers van alle leeftijden. Het zijn allemaal  gepassioneerde repairders, waaronder een timmerman, een elektrotechnicus, een technisch constructeur, en iemand die alles weet van naaimachines. Omdat de club op dit moment vooral uit mannen bestaat, is het Café op zoek naar meer vrouwelijke vrijwilligers.

Bij het RepairCafé kunnen allerlei spullen ter reparatie aangeboden worden, zoals kleine huishoudelijke apparaten, grasmaaiers, speelgoed, kleding. Er zijn geen onkosten verbonden aan de reparatie, wel is er een fooienpot (De belangrijkste bron van inkomsten voor het Café). Voor benodigde onderdelen worden de bezoekers doorverwezen naar de plaatselijke ondernemers. Er zijn dan ook goede contacten met de middenstand van Udenhout.  

Het RepairCafé is vanaf 14 november open op elke tweede zaterdag van de maand van 11.00-14.00 uur, mogelijk wordt dit in de toekomst uitgebreid naar twee keer per maand.  De toegang is via de achteringang van de basisschool aan het Kloosterpad.  

Het RepairCafé moet zich houden aan de maatregelen in verband met het Coronavirus. Van de bezoekers wordt gevraagd om de bewegwijzering en instructies te volgen en voldoende afstand te houden tot elkaar en de vrijwilligers.

U bent van harte welkom!

Nelleke Sträter, correspondent De Wegwijzer/Udenhout-Centraal.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *