Cleaning Clowns

De naam is een beetje mal, maar dekt perfect de lading. Het initiatief is ontstaan tijdens corona, toen fysieke nabijheid uitgesloten was: een clown tovert vanachter de ramen een glimlach op het gezicht van iemand in een verpleeghuis door bijvoorbeeld tekeningen op de ramen te maken en die vervolgens weg te spoelen. Cleaning Clown Desiré Festen (één van de zes cleaning-clowns https://cleaningclowns.nl) heeft op die manier het afgelopen jaar al voor vele mooie momenten in  verpleeghuizen gezorgd. Ook in Udenhout bij de Eikelaar maar ook bij diverse zieken van klein tot groot heeft ze met haar clownsmaatjes haar opwachting gemaakt.
Het begint hier met contact maken, ze peilt, wie is die man of vrouw of kind aan de andere kant van het raam, wat wil die, is die uitbundig of juist timide? Hoe wil zij of hij benaderd worden? Afhankelijk van de stemming of het karakter van de man of vrouw of kind voor wie ze komt, begint ze te spelen en kiest improviserend een benadering. Laatst was er een mevrouw met dementie en een grote teddybeer op schoot. Toevallig had Desiré ook een klein beertje bij zich, die zette ze ook op
haar schoot. De vrouw aaide haar beer, Desiré deed hetzelfde. Ze merkte dat er iets in het gezicht van de vrouw veranderde toen ze vervolgens een stift pakte en op
het raam een derde beer tekende. Zo ontstond een heel berengezin, de twee vrouwen knuffelden elk hun beertje, elk aan hun kant van het raam, en ineens was het of dat raam er niet meer was, of ze via de beren elkáár aanraakten. Er verscheen een twinkeling in de ogen van de vrouw, vertelde Desiré. Ze wilde dichterbij komen, ook al lukte dat niet want ze zat in een rolstoel. Het ontroerde de clown dat het haar gelukt was te begrijpen wat de bewoner van het verpleeghuis nodig had. Door goed te kijken naar wie ze tegenover zich had, zag ze in hoe ze die vrouw moest benaderen. Die ene glimlach was haar beloning.
En wat is het mooi als een kind waarvoor ze optrad in de eenzaamheid van de eerst lockdown, toen bezoek krijgen tijdens zijn verjaardag niet mogelijk was, het volgende jaar op zijn verjaardag op zijn verlanglijstje zet dat hij weer zo’n clown wil! Dat de inzet van de Cleaning Clowns tijdens de corona-pandemie wordt opgemerkt door het koninklijkhuis werd duidelijk op koningsdag 2021 toen ze een maaltijd kreeg aangereikt die tijdens het bezoek aan Eindhoven voor haar was bereid. Een koninklijke verrassing als blijk van waardering voor de inzet.

Voor de foto’s zie link:
https://photos.app.goo.gl/zfvBzVnXBTbPhcnTA

Joost Festen, correspondent

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *