Ideale schoonheid

Schoonheid is een subjectief begrip. Wat wij schoonheid vinden is cultureel bepaald, maar hangt ook erg van het tijdsgewricht af. Toch één ding is zeker; in alle culturen en iedere tijd  zijn mensen bezig om zich naar de normen van hun omgeving zo mooi mogelijk te maken en te proberen zo lang mogelijk, zo mooi mogelijk te zijn. Bekend is dat Cleopatra zich regelmatig baadde in ezelinnenmelk om zo mooi mogelijk te blijven. In onze westelijke cultuur hebben zich ook diverse ontwikkelingen voorgedaan. Enkele honderden jaren geleden waren vrouwen mooi als ze volle ronde vormen hadden en naar onze huidige maatstaven dik waren. De schilder Rubens vereeuwigde ze op zijn doeken; vrouwen met een forse boezem, ronde billen en stevige benen. Een teken van welstand. Men had duidelijk genoeg te eten om deze vormen te krijgen. In de zestiger jaren kwam het fotomodel Twiggy (Twijgje) in opkomst en werd haar model het schoonheidsideaal.
Zij was 1,68 groot en woog 51 kilo, geen ronde vorm te zien.

In vroegere tijden probeerde iedereen zo blank mogelijk te blijven. Een bruine huid was een teken dat men buiten moest werken. Het teken van rijkdom was een zo blank mogelijke huid. Nu probeert iedereen een mooi bruin kleurtje te krijgen. Een teken dat men de tijd heeft om in de zon te zitten, op vakantie te zijn geweest.
In andere culturen zijn heel andere vormen van schoonheid belangrijk. In Ethiopië is een grote lipschotel een kenmerk van schoonheid. Men rekt de onderlip zodanig en steeds verder uit dat er een grote lipschotel te plaatsen is en ziet men dat als een vorm van schoonheid. 

Ook het nastreven van schoonheid en wat men ervoor over heeft , ontwikkelt zich voortdurend. Nog maar enkele generaties geleden was het heel normaal dat mensen van hoge leeftijd geen tanden of slechts één enkele tand had. Nu zouden we dat beschouwen als verwaarlozing van je gebit. In deze tijd zien we dat ingrijpen op je lichaam steeds normaler wordt en ook op steeds jongere leeftijd wordt gedaan. Botox injecties tegen rimpels, fillers voor je lippen, chirurgische ingrepen om grotere of kleinere borsten of billen te krijgen worden steeds vaker uitgevoerd en wordt steeds normaler gevonden. We zijn er voortdurend mee bezig en inmiddels is alles rondom schoonheid een industrie en sector van economisch belang geworden. Het is één van de tekenen van welvaart.

 

Wilma de Jong, correspondent

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *