Voetzorg, goede zorg

Uw voeten hebben heel wat te verduren. Ze dragen u gedurende uw hele lange leven. Ze verdienen daarom wel wat extra zorg. Gelukkig is er de laatste decennia meer aandacht voor goede voetzorg. Ook mogen voeten zich, vooral tijdens de zomermaanden, meer en meer van hun mooie kant laten zien.
De meeste Nederlanders verzorgen hun voeten zelf. Volgens een onderzoek van Maurice de Hond laten ruim 3 miljoen Nederlanders hun voeten regelmatig (1x per 6-8 weken) verzorgen door een professional in voetzorg: de pedicure. De helft daarvan komt vanwege (medische) voetklachten, vaak doorverwezen door (huis)artsen, de andere helft komt om voetklachten te voorkomen en ook als verwenmoment voor zichzelf. Udenhout telt meerdere pedicures, die o.a. te vinden zijn in de servicepagina van de Wegwijzer. Pedicure is geen beschermd beroep, iedereen mag zich
zonder diploma een pedicure noemen, maar de vakmensen zijn aangesloten bij de brancheorganisatie ProVoet.

Pedicures verzorgen en behandelen voeten en nagels. Een behandeling kan bestaan uit het zorgvuldig knippen, frezen, veilen van de teennagels en verzorging van de nagelriemen, maar ook het verwijderen van eelt op plekken waar de druk op de voet te groot is, behandeling  van likdoorns/eksterogen, behandeling van kloven, ingegroeide nagels, kalk/ schimmelnagels. De pedicure heeft een belangrijke taak in het achterhalen van de oorzaak van de voetproblemen en het geven van advies om de klachten te voorkomen.

Een medisch pedicure is gespecialiseerd in de behandeling van reumatische voetklachten en diabetische voetklachten. Deze behandelingen worden soms (gedeeltelijk) vergoed door de basisziektekostenverzekering van de cliënten. Ongeveer 10% van de diabetici (mensen met suikerziekte) hebben voetklachten. Door verslechtering van de doorbloeding naar en in de voeten en door vermindering van de werking van de zenuwbanen (verstoorde gevoeligheid) kunnen aan de voeten ongemerkt wondjes ontstaan, die maar moeilijk genezen. Noodzaak is dus om wondjes te voorkomen.
De medisch pedicure werkt hierin nauw samen met (huis)artsen en podotherapeuten. Maar natuurlijk kan de pedicure ook aandacht hebben voor de schoonheid en het verwennen van de voeten. Naast de noodzakelijk behandeling kan een voetenbadje met badolie of badlotion, een heerlijke voetmassage en het polijsten en lakken van de teennagels zorgen voor een geweldig verwenmoment. Iets om u zelf regelmatig te gunnen.

 

Tekst: Nelleke Sträter, correspondent
Foto’s: Rianne Wolfs, medisch pedicure

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *