3Britse Soldaten

26 oktober 2021 ’s middags om vier uur staan een groep mensen op het kerkhof van de Sint- Lambertuskerk in Udenhout. Het is dezelfde datum waarop 77 jaar geleden Udenhout werd bevrijd. Tijdens die bevrijding kwamen drie Britse soldaten om het leven. Er was weinig bekend over deze soldaten tot nu toe. Frank de Hommel heeft namelijk een aantal jaren gewerkt aan een boekje over deze drie soldaten. Het heeft veel speurwerk, zowel in Nederland als in Engeland gekost om de informatie op te diepen. Vandaag is het de dag om deze soldaten te herdenken en een eerste exemplaar van dit boek uit te reiken.

De herdenking start met de opening door de voorzitter van erfgoedcentrum ’t Schoor, Kees van Kempen, gevolgd door een muziekstuk van doedelzakspeler Willie McVean. 7 schoolkinderen van de Mortel dragen bij aan de herdenking door een prachtig gedicht voor te lezen. Een gedicht waarbij vrijheid centraal staat en wat vrijheid voor hen inhoudt. De kinderen leggen ook samen een bloemstuk op ieder van de drie graven, vergezeld door Elizabeth Davis en haar man. Elizabeth is een achternicht van een van de omgekomen soldaten: Moelwyn Jones. Na de herdenking op het kerkhof volgt een bijeenkomst in het Raadhuis. Het Zuid Nederlands
Kamerkoor opent deze bijeenkomst met het prachtige lied “Sweet Day”, waarna ik als voorzitter van de Dorpsraad vertel op welke manier Udenhout de omgekomen mensen tijdens de oorlog, zowel burgers als soldaten, eert en herdenkt.

Kees van Kempen geeft een presentatie van wat men kan verwachten als men het boek gaat lezen. De drie soldaten: Reginald Blackmore, William Curtis en Moelwyn Jones, krijgen een gezicht, hun leven wordt geschetst. Een leven wat maar heel kort mocht zijn omdat zij zich hebben ingezet voor onze bevrijding. Door de beschrijving krijgen we een beeld van deze jonge mannen en een beeld van het verdriet en de leegte die zij achter hebben gelaten bij hun familie. Elizabeth Davis, een van deze familieleden krijgt van Frank de Hommel, de schrijver van het boek het eerste exemplaar overhandigd.
Het Zuid Nederlands Kamerkoor eindigt met het lied “Irish Blessing”. Het boek is mooi vormgegeven, tweetalig en bevat de achtergrond van deze drie soldaten,
inclusief een aantal foto’s en schetst een beeld van Udenhout tijdens de bevrijding. Het boek is te koop voor €10,- bij Erfgoedcentrum ’t Schoor. 

Tekst: Wilma de Jong, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *