De bijzondere (Kerst-)hobby van Joke Robben

Maken en Verzamelen van Kerststallen

Het is ongelofelijk zoveel kerststallen als er staan in het huis van Joke! In groot en klein en heel klein formaat, zelf gemaakt, op rommelmarkten gekocht, of gekregen van  familie en vrienden, ook uit het buitenland. Het zijn er meer dan 100, denkt Joke. Ze fietste voorheen zelfs naar Kevelaer om daar kerststalletjes te kopen. Als ik vraag hoe ze aan deze hobby gekomen is, vertelt ze dat ze als 19-jarig meisje in Tilburg als naaister bij een bedrijf in gordijnen werkte. Tegenover het bedrijf stond in een kunstwinkeltje een prachtige kerststal te koop. Maar die kostte maar liefst 119 gulden, ontzettend veel geld in die tijd. Iedere dag liep Joke even langs het winkeltje om de
kerststalfiguren goed te bekijken om te zien of ze ze zelf na zou kunnen maken. Uiteindelijk waagde ze de stap en maakte ze haar eerste kerststal. Er zouden er velen volgen.

Kerststalfiguren van stof, lege garenklosjes, touw, berkenboomstammetjes, van kurk, dennenappels, aarden potjes, van flessendoppen, kleine ritssluitingen,  walnootdopjes, van haakwerk. Alle materialen waarvan poppetjes gemaakt kunnen worden zijn door Joke gebruikt. “Jezus maken is het moeilijkst“ aldus Joke, “dat is vaak priegelwerk”. Inspiratie doet Joke op uit boeken, die ze op rommelmarkten vindt, maar deze zomer heeft ze ook Pinterest geraadpleegd.

Het is jammer dat, door de coronabeperkingen, Joke haar huis niet open kan stellen voor geïnteresseerden, maar iedereen is van harte welkom om “achterom te lopen” om van buitenaf de kerststallen op de vensterbanken en op de stoep achter het huis te komen bekijken. Hopelijk komt er weer snel een kersttocht in Biezenmortel/Udenhout en kunnen we Joke overhalen om een deel van haar (zelfgemaakte) kerststallen aan de kersttochtdeelnemers te laten zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer.
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *