Corona maatregelen veroorzaken veel leed bij Udenhoutse ondernemers

Op zaterdagmiddag 15 januari wandelt een tiental mensen door het dorpscentrum. In het gezelschap bevinden zich burgemeester Theo Weterings, alsmede 2 wethouders van de gemeente Tilburg, te weten Rolph Dols, dorpswethouder van Udenhout en Bas van der Pol, wethouder economie. Tevens is ambtelijk ondersteuner Paul van Delft aanwezig.
Het bezoek van deze stevige afvaardiging van het Tilburgs college is een initiatief van de Ondernemers Vereniging Udenhout. Namens deze organisatie heet Christel Olislagers B. en W. welkom en biedt de burgemeester bloemen aan. Maar ze biedt ook, in goed gekozen bewoordingen, de steeds grotere zorgen aan waarmee de ondernemers te kampen krijgen als gevolg van de Corona maatregelen.
Een aantal Udenhoutse middenstanders, alsmede dorpsmanager Joep v.d. Dungen, krijgen de gelegenheid om duidelijk te maken hoe groot het probleem is, waarmee zij in toenemende mate geconfronteerd worden. We horen schrijnende verhalen van o.a. Michel Kolen van “Hiili Health Club” (het voormalige Feelgood); van Nicole van Dun-van Raak van Café-Restaurant ‘t Gommelen en van Karen v.d. Brand van “Echt Wel, Bij ons Kaat”. Daarnaast wordt ook met enkele ondernemers gesproken als we op onze tocht door het dorp een paar bedrijven bezoeken.
Ik ben ronduit gezegd geraakt en ook geschrokken van het leed dat de Corona-maatregelen teweeg hebben gebracht bij veel hardwerkende middenstanders. Door de opeenvolgende lockdowns hebben deze ondernemers zware klappen gekregen. Met name de laatste lockdown heeft veel ondernemingen flink verlies opgeleverd. In een normaal jaar zouden ze het grootste deel van hun omzet juist in de decembermaand hebben gerealiseerd. Het blijkt dat sommige ondernemingen op de rand van een faillissement staan. De ondersteunende maatregelen die de overheid
beschikbaar stelt, werken in veel gevallen in de praktijk niet of onvoldoende. Veel ondernemers zitten ook psychisch in zwaar weer. Ze kunnen en mogen niet doen wat ze het liefst willen: er zijn voor hun klanten, waarmee ze vaak ook een goede band hebben.

Wethouder v.d. Pol komt met een lichtpuntje. Hij wil snel de problemen inventariseren, met name bij ondernemers die nog niet zo lang bezig zijn en nog weinig “vet op de botten” hebben. De Gemeente zou hier, naast het Rijk, iets kunnen betekenen. Wat deze middag me ook wel duidelijk heeft gemaakt: het is echt 5 voor 12 voor veel Udenhoutse ondernemigen!!! Hoe zou U het vinden als er over een tijd amper nog Udenhoutse winkels (zogenaamd “niet essentieel”), café’s, sportscholen, garages en andere bedrijven over zijn ??? Denkt / werkt u mee aan een (deel van de) oplossing ???

Tekst: Jan de Kort, De Wegwijzer
Foto: Angelique de Graaij, De Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *