Prins Pieter d’n 1ste geeft carnavalonderwijs op de basisscholen

Op donderdag 24 en vrijdag 25 februari heeft Prins Pieter d’n 1ste carnavalonderwijs op de beide basisscholen. De Wegwijzer was hierbij. Veel van de kinderen zagen er carnavalesk uit. Vooral de variatie aan hoofddeksels was groot: hoedjes, puntmutsen, sombrero’s, berenmutsen, maffe brillen, we hebben het allemaal langs zien komen.
De prins, zelf in volledig ornaat, ging in gesprek met de leerlingen. Daar kwamen leuke en bij de kleuters vaak ook verrassende reacties op. Hoe herken je de prins: “Aan zijn grijze haren”. Natuurlijk kwam aan de orde hoe het hoofddeksel heet: Een steek, waarbij een van de kleuters  opmerkt: “Een steak voor op de BBQ”. De prins had ook het tenue bij zich voor een kinderprins en met enthousiasme werden kinderen verkleed tot prins of prinses. Er werd opgemerkt dat het misschien wel leuk is om in de toekomst een kinderprins en een kinderraad van elf te hebben. Vooral in de groepen 5 en 6 was daar veel enthousiasme voor. Gespreksstof voor SKU voor het komende jaar. Tenslotte zijn de kinderen de carnavalsvierders van de toekomst.

Waar komt de naam “Kupke d’n Stijloor” vandaan? Blijkbaar noemden Oisterwijkers vroeger Udenhouters naar Jacobus: Kupkes. Stijlooorslaat op eigenwijs zijn. Ik laat het graag aan de lezers om te oordelen of Udenhouters eigenwijs zijn. Tijdens de lessen komt er natuurlijk goed de stemming in als de prins praat over de wijze van dansen en muziek tijdens het carnaval. Ter plekke wordt de polonaise ingezet. Tijdens die polonaise krijgen enkele kinderen ook confetti en serpentines om de feestvreugde te vergroten. De Prins heeft beloofd om na afloop de vloer te vegen. Al polonaise dansend maakt de ene groep plaats voor de volgende. De prins heeft de aftrap naar carnaval gehad.

Tekst: Wilma de Jong, De Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilder, De Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *