Wandeling langs 20 beelden

Op zondag 20 maart jl. presenteerde Stichting “de Culturele Steenoven” i.o. als comming-out het boekje “Wandeling langs 20 beelden”. De  ruim 25 aanwezigen in het oude raadhuis van Udenhout worden getrakteerd op het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van het boekje, een kennismaking met de stichting, een gedicht van de (dorps)stadsdichter en voor wie wil, een deel van de wandeling onder leiding van Ad Verhagen. Laatstgenoemde is de bedenker van de wandeling dat aanvankelijk een A4’tje zou worden.
Het idee van Verhagen werd omarmd door de Culturele Steenoven en groeide daardoor uit tot het boekje van zestien pagina’s in full-colour-druk. Het eerste boekje wordt uitgereikt aan de vertegenwoordiger van De Dorpsraad Nol Luijbregts (foto).
De beschreven wandeling voert langs beelden in het centrum van Udenhout en zal van een wisselende samenstelling zijn. Beelden komen en sommige beelden zullen ook weer gaan. Het boekje verhaalt over de betekenis van de beelden en de kunstenaars die ze maakten.
Een van de kunstenaars is Frank van der Loo die een drietal markante beelden van zijn hand toelicht tijdens de presentatie. Hij start met het beeld dat hij plaatste in zijn eigen voortuin genaamd ‘Ode aan de visie’ dat zijn oorsprong vind in de burgemeester van Tilburg die de naam ‘Jantje de sloper’ kreeg omdat hij veel cultureel goed liet slopen. Dit beeld is een eerbetoon aan juist die mensen die keuzes maken om zijn of haar directe omgeving te verfraaien. Het beeld werd overigens destijds onthuld door de toenmalige wethouder cultuur van Tilburg. De verhalen achter beelden voor de voormalige Rabobank en het beeld op de plaats van voormalig klooster St. Felix krijgen een gedetailleerde uitleg van de maker.
Na de aandacht voor het boekje is de beurt aan de stichting. De centrale contactpersoon Peter Nouwens verteld over de ontstaansgeschiedenis
van dit gremium dat bestaat uit een adviesraad en een werkgroep. Ze richten zich op verbinding en levendigheid voor alle inwoners van Udenhout en Biezenmortel. Zowel op ouderen als jongeren, op mensen met en zonder beperking, op inwoners van verschillende achtergrond. Het gaat daarbij om alles rond cultuur in de breedste zin des woords. Van hoog- tot volkscultuur. Voor 2022 staan er een vijftal initiatieven op het programma waar dit boekje (de kunstroute) de eerste is. Voor 2023 staat ook al e.a. op stapel.
Het initiatief ontstond in de Coronatijd toen er veel stil viel. Inmiddels bruist Biezenmortel al wat meer dan Udenhout. Zij willen daar de aanjagers voor zijn.
Martin de Ruijter draagt als afsluiter zijn gedicht “Steen en woorden” voor. Hij zal een van de kunstenaars zijn die zal deelnemen aan de Biënnale (de tweejaarlijkse  kunstmanifestatie) die in 2023 van start zal gaan. 

Voor de liefhebbers volgt er een deel van de kunstroute die Ad Verhagen zal verzorgen door het dorp met het verse boekje in de hand. Het boekje zal op korte termijn op tal van punten te koop zijn als campings, B&B’s en winkels voor de prijs van €2. De eerste honderd exemplaren zijn ter beschikking gesteld door de Dorpsraad en dus gratis af te halen.

Tekst: Joost Festen, de Wegwijzer
Foto: Wilma Festen, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *