15 mei Pauwelsdag

Afgelopen zondag was het Pauwelsdag. Landschapspark Pauwels is een uitgestrekt gebied ten zuiden van De Loonse en Drunense Duinen en Kaatsheuvel/ De Efteling en ten noorden van Tilburg. Een unieke omgeving waar natuur, landbouw, recreatie, water, cultuurhistorie en energie samenkomen. Op Pauwelsdag worden allerlei ontwikkelingen in dit gebied gepresenteerd. Ontwikkelingen die ook nog in volle gang zijn. Er was zoveel georganiseerd dat geïnteresseerden een keus moesten maken. Ik bezocht de Pauwelshoeve en de boerderij van de familie Schoenmakers aan de Houtsestraat in Udenhout.
Bij de Pauwelshoeve presenteerden alle samenwerkingspartners zich zoals Het Brabants Landschap, Natuurmonumenten, de educatieve boerderij, de heemkundeorganisaties van alle dorpskernen en dus ook ons erfgoedcentrum ’t Schoor. Naast die organisaties was ook de schuur met schapen te bezichtigen en een imker. Die liet zien hoe honingbijen honing maken.
De stichting educatieve boerderij Tilburg-Loon op Zand heeft als doelstelling om schoolklassen of andere groepen, kennis te laten maken met de natuur en het boerenbedrijf. Men probeert dat nu zo goed mogelijk te improviseren omdat ze nog geen goede ruimte hebben om groepen te ontvangen. Het wachten is nog op een aanpassing van het bestemmingsplan. Desondanks was er nu een mooie moestuin ingericht en liet men zien op welke manier men wol kan vilten.
Naast het bekijken van dit alles kon men ook met een huifkar naar het witte kasteel of naar de boerderijen die meededen met “loeren bij de boeren”. Om meer bekendheid te geven aan het landschap Pauwels zijn en worden ook wandel en fietsroutes uitgezet, waar men ter plekke folders van mee kon nemen, maar die ook op internet te vinden zijn.

Na mijn bezoek bij de Pauwelshoeve fietste ik naar de boerderij van de familie Schoenmakers. Daar was te zien hoe een modern melkveebedrijf gerund wordt. Opvallend is dat de koeien vooral “selfsupporting” zijn. Ze kunnen de hele dag eten en zelfstandig naar de melkrobot gaan als ze gemolken willen worden. Hoe vaak dat ze gemolken worden is verschillend en varieert van twee tot vier keer per dag. Op het terrein van de familie Schoenmakers waren ook duinboeren van Brabants Duingoed aanwezig met een aantal van hun producten zoals kaas, aardappelen, uien en ijs. Het was een interessante middag waar aardig wat mensen op af kwamen. Wel heb ik enkele keren de kritische noot gehoord dat meer publiciteit aan deze dag welkom geweest zou zijn, zodat dan nog meer mensen dit evenement bezocht zouden hebben. Wellicht een tip voor een volgende Pauwels dag.

Tekst: Wilma de Jong, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *