Familie Sier van den Brand adopteert de Grote Kom

Gehoord hebbende van de schoonmaakactie van de Grote Kom leidt Ad van den Brand ons door het terrein rondom de Kleine en Grote Kom en vertelt het verhaal daarvan.
In de Brand liggen twee vennetjes: De Grote Kom, die het kleinst is en het dichtst bij het kasteel ligt, en de Kleine Kom, die het grootst is. In de loop der jaren zijn de twee vennetjes en de paden eromheen danig verwaarloosd. Grote hoeveelheden ingewaaid en rottend blad en daardoor, volgens Ad, een teruggelopen leefbaarheid voor allerlei dieren. Paden die helemaal dichtgegroeid en overwoekerd waren, waardoor wandelen er ook nauwelijks meer mogelijk was.
Dat was de familie van Sier van den Brand een doorn in het oog. Zij zijn opgegroeid met de bossen, de paden en de Kommen in de Brand. Hun vader, Sier van den Brand, heeft eerst gewoond en geboerd op de Moffelhoeve in de Schoorstraat, daarna woonde hij in de Houtsestraat. Vanaf zijn 43e heeft hij gewerkt als boswachter voor Staatsbosbeheer en was hij altijd in deze bossen aan het werk. Onderhoud van de vennen en de bossen, het bijhouden van de paden, altijd was hij bezig. Hij deed dit vooral met behulp van paarden die hij ook zelf tuigde. De 13 kinderen van den Brand waren in hun vrije tijd ook altijd in deze bossen te vinden. Hun verbondenheid met dit gebied is dan ook groot. Het feit dat dit gebied er zo bijlag, dat hun vader altijd zo goed bijgehouden had, dat kon echt niet langer. De Kleine Kom is afgelopen winter met hulp en sponsoring van Ad van den Brand door leden van de survivalclub opgeknapt zodat deze gebruikt kon worden om een hindernis voor de survival te maken.
De grote kom lag er echter nog slecht bij. Het idee ontstond om dit met de hele familie onderhanden te nemen en op te knappen. Na overleg met Brabants Landschap kon het plan uitgevoerd worden. In een weekend afgelopen september hebben ze met zo’n 20 à 30 man en vrouw gewerkt van vrijdag tot en met maandag om het helemaal op te knappen. Gelukkig zijn ze met veel en hebben ze ook een familie waar veel groot materieel zoals tractoren en  kranen voorhanden zijn. Met extra hulp van André Maas en Jan van Rijsewijk is de klus in vier dagen geklaard. Het resultaat is geweldig en ze hebben ook fantastische dagen gehad. Tijdens de pauzes met soep en worstenbrood kwamen de herinneringen en sterke verhalen.
Belangrijk vinden ze dat de Kom er weer goed bijligt, de paden weer toegankelijk zijn en dat iedereen er weer van kan genieten. Hun voornemen is om het nu jaarlijks goed bij te houden. Tijdens de wandeling en uitleg van Ad van den Brand hebben wij ervaren dat het gebied veel toegankelijker is geworden. Het ziet er nu nog kaal uit en we zijn dan ook benieuwd hoe de natuur zich hier verder ontwikkeld.

Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto’s: Ad van den Brand en Henny Schilders, de Wegwijzer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *