30 jaar ’t Vintje

Maandagmiddag 7 november klinkt er gezellige feestmuziek bij “’t Vintje”. Alle cliënten en medewerkers zijn op hun paasbest gekleed, Jan maakt muziek en er is gebak met een feestelijke “30”
erop. Voor klanten is er een speciale tafel met 30% korting en voor kinderen een grabbelton vanwege dit jubileum. ’t Vintje bestaat 30 jaar! In veel woningen van Udenhout zal je spullen tegenkomen die men gekocht heeft in ’t Vintje, de cadeauwinkel van ASVZ oftewel van Vincentius zoals velen in Udenhout zullen zeggen. De winkel is een feest van kleur. Als je er rondloopt
word je vanzelf vrolijk. Vrolijk word je van alle cadeaus die je daar uitgestald ziet, maar vrolijk word je ook van het enthousiasme van de makers en de verkopers van die cadeaus. En het zijn verrassend veel makers en verkopers. Gedurende die dertig jaar is dat wel veranderd. Aanvankelijk was er een kleine groep aan het werk. Nu werken er veel meer mensen dan je als klant in de gaten hebt. Ongeveer 60 cliënten van ASVZ werken in ’t Vintje, verdeeld over vijf groepen. Als klant in de winkel zie je niet dat op de eerste etage ook nog drie groepen cliënten bezig zijn. Dan snap je heel goed dat de ruimte waar men dertig jaar geleden begon in de Kreitenmolenstraat te klein was.
In het begin maakte en verkocht men vooral slingers, babykleding en verkleedkleren. Daarnaast werden ook kaarsen van de kaarsenmakerij verkocht. Iedereen die er werkte was gericht op het maken van artikelen voor de winkel. Dat is nu anders. Voor alle cliënten van ASVZ die bij ’t Vintje werken is het plezier in de activiteit het belangrijkste, naast het maken van artikelen voor de winkel. Dat betekent dat een deel van de tijd wordt besteed aan genieten van muziek, wandelen, koffiedrinken en het maken van iets leuks, ook al is het niet voor de winkel. De andere spullen die je kunt kopen in de winkel worden gemaakt door cliënten van ASVZ die dit maken in het atelier Bijzonder, Energieweg 10 in Udenhout. In dit atelier is men helemaal gericht op het maken van te verkopen producten. Daar wordt het keramiek, de textiele producten, de kaarsen en de beelden gemaakt. Ook daar is een winkeltje waar dit verkocht wordt. De houten producten worden in de Groenstraat gemaakt en ook in de Tivolishop in Tilburg maken ze dingen die verkocht worden in ’t Vintje.
Annemarie van Rijswijk activiteitenbegeleidster bij ASVZ, vertelt dat het altijd zoeken is naar de balans tussen commercieel denken zodat de winkel goed draait en anderzijds het plezier wat cliënten moeten hebben. Sinds de corona tijd is de focus op de winkel wat minder geweest en daar ligt ook een kans en een uitdaging zodat de winkel toekomst blijft hebben. Kijkend naar de mooie dingen die ze verkopen en het enthousiasme van iedereen zal die toekomst er zeker zijn.

Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *