Jeugdcarnaval bij ‘t Plein in Udenhout

Al 25 jaar een begrip in D’n Haozenpot en omstreken.

Dit jaar viert hét Jeugdcarnaval bij ‘t Plein in Udenhout haar 25 jarig bestaan. Al een kwart eeuw vieren honderden kinderen ieder jaar carnaval in ’t Plein. Iets wat niet meer weg te denken is en wat we tijdens Corona ook erg hebben gemist.

Het is allemaal begonnen in de jaren 70, achter in de zaal van café De Sport (nu cafetaria Den Berk). Onder leiding van Ad van Kempen werd daar door de jeugdleiders van SVSSS en Kees en Cor van den Berk het jeugdcarnaval geïntroduceerd. Iedereen die daar ooit is binnengestapt is bekend met “De Kusjeskring”. Een echt Udenhouts verschijnsel waarbij de gehele zaal danste in rondjes en bij het voorbij gaan aan een leuke jongen of meisje werd er een kus op de wang gegeven

Vanaf 1987 verplaatste dit naar café en zaal “De Schelf”. Met Wil Hoppenbrouwers achter de draaitafel was iedere carnaval de zaal gevuld met jeugd uit Udenhout en omstreken. Ze kwamen van ver om hier te hossen en te springen. De zaal vol met massa’s kinderen betekende aangeslagen ramen, vele liters frisdrank in de opslag en een vloer vol met kauwgom. En wie had er toen geen viltstift in de binnenzak? Iedere naam van iedere vriend of vriendin moest, ondersteund van tekst en xxx-jes, op spijkerbroek of witte stofjas worden geschreven.

De Schelf werd weliswaar afgebroken, maar de jeugdcarnaval verhuisde gelukkig mee naar het nieuwe pand, ’t Plein gehete. Daar werd in 1998 het eerste Jeugdcarnaval bij ’t Plein gedraaid. Gewoon zoals het hoort. De kusjeskring was weer aanwezig, ook Wil draaide weer de carnavals-hits en de jeugd liep weer massaal uit.

De ideale plek voor de jeugd om op stap te gaan met een eigen ingang, eigen garderobe en een eigen feestje. Daarbij is de zaal zo ingericht dat ouders een oogje in het zeil kunnen houden. Met een “catwalk” is de zaal namelijk in tweeën gesplitst. Een mooie “barrière” tussen de feestende kids en hen ouders.

Het jeugdcarnaval bij ’t Plein zou er niet geweest zijn zonder de massale hulp van alle vrijwilligers. Zij zorgde voor toezicht, bemanning snoepkraam en de frisdrank-bar. Hierbij hebben Peter en Diny er het langste rondgelopen. Zij kende alle kinderen, maakte tijd voor een praatje en wisten na de carnaval precies wie er op wie verliefd was geworden. Zij dragen het stokje dit jaar over aan “de jeugd”.

Het jeugdcarnaval is in de afgelopen 25 jaar wel een beetje veranderd. De kusjeskring heeft (helaas) plaats gemaakt voor Snapchat, de viltstift maakt plaats voor glitter-tattoos, de stofjas voor hippe Glow-in-the-dark outfit en achter de draaitafel staat Die Ene Sjors. Maar nog steeds dé plek om als jeugd op stap te gaan tijdens carnaval. Zij zijn wel weer toe aan een feestje.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *