Frans van Gestel: 41e Udenhoutse Broeder

Vorige week werd bovenstaand nieuws al kort in “De Wegwijzer” gemeld. Nu is er meer tijd om wat te vertellen over de achtergronden van Frans en diens uitverkiezing tot broeder in het “Udenhouts Convent”.
Frans verhuisde met zijn vrouw Sylvia al snel van Udenhout naar Biezenmortel. Daar werden hun twee kinderen geboren. Daar ook heeft hij buitengewoon veel vrijwilligerswerk gedaan.
Een opsomming (en die zal vast niet volledig zijn): Lid van de hofkapel “De Kleuven”; leiding Scouting Biezenmortel; leiding VCB; presentatie Driekoningen; presentatie Biezenmortelse dag; actief in buurtvereniging; collectant Nierstichting; voorzitter Avondvierdaagse; buddy voor mensen met een beperking; actief bij de Sinterklaasviering; allerlei extra activiteiten bij Prisma (bovenop zijn normale werkzaamheden, omdat hij hier in dienst is).
Kortom: een volle waslijst vrijwilligersactiviteiten. Daarmee werden de woorden van vader abt van het Broedergenootschap onderuit gehaald. De abt verklaarde bij de opening van de middag, toen hij naar de ongeveer 20 broeders wees die op het podium verzameld waren:
“Hier zit voor ruim 1500 jaar aan vrijwilligerswerk”. En toen zat Frans er nog niet eens tussen. Het aantal jaren vrijwilligerswerk zal met zijn komst vast boven de 1600 zijn gekomen. Daarbij tellen we de afwezige broeders niet mee. Er zijn er helaas al heel wat overleden; anderen konden niet aanwezig zijn, bijvoorbeeld door ziekte.
Nadat Frans zijn geloften had uitgesproken en als broeder was gekleed, onthulde hij dat hij zijn sociale instelling geërfd heeft van zijn ouders Frans en Koosje. Hij dankte ook zijn gezin die hem de mogelijkheid heeft gegeven om vrijwilligersactiviteiten op zich te nemen.
Vervolgens schalde het befaamde broederlied door het goed gevulde Atrium van “De Eikelaar”. Mede door de prima begeleiding van het gelegenheidsorkest (gaat ook nog optreden bij de “Boerenbruiloft”) was het een plechtig moment; Frans was nu echt “ingetreden”.
Tenslotte volgde nog een drietal toespraken, waarin de nieuwe broeder uitvoerig werd gefeliciteerd.
Burgemeester Weterings van de gemeente Tilburg beet de spits af. Hij bood Frans een primeur aan: de Tilburgse “T”, die overigens symbool pretendeert te staan voor zowel de stad, als de dorpen in onze gemeente.
Prins Pieter I gaf in zijn speech aan dat het hem was opgevallen dat veel “T”’s in ons straatbeeld “U”-tjes zijn geworden. Voorts deelde de prins mee dat hij weet dat Frans ook een begaafd moppentapper is. Zonder moeite reageerde de nieuwe broeder daarop met een leuke dijenkletser.
Vader abt feliciteerde zowel de noviet met het broedergenootschap, als het broedergenootschap met deze noviet. Hierna gaf hij het sein aan de zaal dat de receptie om de nieuwe broeder te feliciteren, kon worden gestart. En daar werd door iedereen heel graag gebruik van gemaakt.
Ook namens De Wegwijzer: Van harte proficiat, broeder Frans.

Tekst: Jan de Kort; De Wegwijzer
Foto: Hennie Schilders, De Wegwijzer

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *