Midden in het Carnavalsgeweld

Het is dinsdag; net wakker; schorre keel. Vandaag is vastenaovond, realiseer ik me. Het slot van Carnaval is helaas weer in zicht. Dadelijk ga ik weer stappen. Ik heb nog net een paar uurkes over. Vlug ‘n stukske vur De Wegwijzer schrijven? ‘t Kan nog net. Daar zijn ook best mooie dingen in D’n Haozenpot gebeurd die het waard zijn om “in the picture” te worden gezet. Gaauw schrèève dus.

De dienst in de kerk
In één zinneke: ‘n Fantastisch goei initiatief. Pastoor Dorssers was jarig en bleek misschien daarom wel in sublieme vorm te verkeren. Ernst en leut werden door hem prima gecombineerd. Met ‘n geweldige mop over z’n eigen leeftijd als hoogtepunt.
Verder het loeigoede carnavalsorkest “De Rammen” uit Dordrecht, die iedereen lieten horen dat onze kerk over een uitstekende akoestiek beschikt.
Méér dan gewoon bijzonder was de aanwezigheid van ons Broedergenootschap. Dat is toch uniek in de hele wereld (op z’n Unents: a Unique selling point)! We zouden dit eerbiedwaardige en zeer gewaardeerd convent eigenlijk iets vaker in het wild moeten zien in ons durpke.
Prinsen, adjudanten, raden van elf en overige aanwezigen in de kerk (vrijwel allemaal in het groen-wit) zullen het beamen: Dit intiatief verdient het om uit te groeien tot iets heel groots. Volgend jaar derhalve: een volledig volle kerk. Agge dur dan nie bij bent, hedde hiil veul gemist!

Koffieblaozen
Niet helemaal vernieuwd, maar wel gedeeltelijk. Niet meer in ‘t Gommelen (bedankt voor al die jaren gastvrijheid), maar nu ‘n optreden in Biezenmortel èn in ‘t Centrum. En ‘t Was overal erg druk. En leutig. Hier past maar één Unentse zin: “Never change a winning team”. Koffieblaozen: Daor mag gin end aon komen.

D’n optocht
Een uurtje na de optocht hoorde ik een reportage van Omroep Brabant over d’n opstoet in D’n Haozenpot. De reporter zei, dat hij een paar leuke groepen, eenlingen en wagens had gezien. En verder? “Tja…”, zeetie, “’t Was apart”. Hij had nog nooit ergens zoiets gezien. Hele grote wagens. Mooi vond-ie ze niet. Mar ze maokten wel veul lawaai. Gelukkig hadden de jongelui die er opzaten, veel leut.
Tja… hoe vind je zoiets? Ik vind het nooit leuk als ons dorp minder positief in het nieuws is. Ik heb ook geen waarde-oordeel over die wagens, maar zie wel dat er nogal wat toeschouwers weglopen als ze er aankomen. Wellicht kunnen er in de toekomst meer wagens komen met minder lawaai en een meer karnavaleske opbouw?
Als D’n Haozenpot toch haar Carnaval aan ‘t vernieuwen is, dan mag de bijdrage van deze wagens misschien ook vernieuwd worden?

De boerenbruiloft
Volgens mij is ‘t nog nooit zo druk geweest op de bruiloft. De voormalige raadszaal zat werkelijk stampvol. ‘t Was ook een leuke dienst. Met ‘n goeie nieuwe pastoor en een schôôn bruidspaar. De bruid (Cynthia) schijnt goed en luid te kunnen zingen. Ze werd dus uitgenodigd om dat te laten horen. Helaas; de verwoestende werking van Carnaval ….. Ze produceerde slechts één schorre noot.
En dan d’n bruidegom. (Sjefke). Het bleek dat hij een internationale voetbalcarrière is misgelopen door verkeerde vrienden, verkeerde trainers, verkeerde begeleiders en verkeerde voetbalmakelaars.
Met veel tamtam vond daarna de huwelijksreceptie plaats voor dit gelukkige paar. Dat gebeurde in ‘t Centrum. En ook daar was het afgeladen vol. Helaas is de boerenbruiloft uiteindelijk in mineur geëindigd. Toen alles achter de rug was, is de on-echt ontbonden. Maar ‘t feest ging door…

En nu naar de Lichtjesoptocht
Vanavond nòg een nieuwigheid in D’n Haozenpot: De ”Lichtjesoptocht”! Wè was da een schôôn evenement. Grôôt gemaokt bij de Kleuven en nou verder laote groeje in D’n Haozenpot. En daarna werd Kupke verbrand. Zo was-ie het grootste lichtje in de Lichtjesoptocht.
In memoriam. Amen. Finito!

Het motto voor volgend jaor:
Zummut Saome doen?

 

Tekst: Jan de Kort; De Wegwijzer
Foto’s: Simone van de Wiel Fotografie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *