Lentekriebels in Biologische Tuinderij de Wenteling

Prachtige, gevarieerde biologische groenten telen en daarbij dienend zijn aan de aarde, de klanten en de medewerkers, hoe doe je dat?
Dat kan Robert Strikkers je vertellen. Al voor het zesde seizoen verbouwt hij kleinschalig met veel passie en kennis biologische groenten in Tuinderij de Wenteling ( voorheen de Tuin genoemd), en wel aan de Zwaluwsestraat in Udenhout (zandweg naast de Dobbelhoeve). In het koude natte voorjaar is de teelt langzaam op gang gekomen, maar gelukkig heeft de zon zich meer en meer laten zien en begint de tuin er mooi bij te staan.

De Wenteling staat voor een ommekeer (in 2015) in de visie van Robert op het telen van groenten.
De naam voor de tuinderij is nog altijd actueel. De tuin is in ontwikkeling, net als Robert zelf. Recente “wentelingen” zijn: meer aandacht voor de mens op de tuinderij en het onderkennen van het belang van meer diversiteit op de tuin. Daarbij ook de rol van combinatieteelten op gezondheid en wellicht voedende waarde van de groenten. Er worden dan ook regelmatig teeltproeven gedaan op de tuinderij.
Je kunt Robert met recht een “bodemboer” noemen. Hij heeft aandacht voor de bodem en alles wat daar in en op leeft. Hij ploegt niet om de rijke bodem meer “met rust te laten” en verbouwt in stroken i.p.v. in vlakken. Dat maakt de interactie tussen diverse planten via de bodem mogelijk. Een verrijking voor de plantengroei. Hij doet er alles aan om de bodem rijk te houden aan mineralen en voedingsstoffen. De planten kunnen die opnemen en door geven aan ons, wanneer we de groenten eten. Dit pallet aan mineralen en voedingsstoffen vormen een belangrijke basis voor onze gezondheid.

Volgens de schijf van 5 zouden we allemaal 250 gram groenten per dag moeten eten. Volgens Robert mag dat veel meer zijn. De laatste halve eeuw is ook in de groententeelt ingezet op schaalvergroting en verhoging van de opbrengsten, waarbij de voedingswaarde van de producten naar de achtergrond is verplaatst. Dat mag weer meer in balans komen.
Robert levert groenten aan enkele collega’s en winkeltjes in de omgeving, maar het meest direct aan de klanten. Daarvoor heeft hij 3 afgiftepunten, waaronder het Sint Janskruid 20 in
Udenhout. Het seizoen loopt van juni tot begin maart. Klanten kunnen kiezen uit een wekelijks “Oogstdeel” of een “Keuze abonnement”. Robert hanteert het principe “welke prijs past bij mij”, zodat de biologische groenten van de Wenteling ook toegankelijk zijn voor mensen met een kleinere beurs.
Om mensen meer bewust te maken van het belang van een goede leefomgeving en specifiek een gezonde bodem, heeft Robert, in nauwe samenwerking met biologische tuinderij Sprankenhof, een filmavond georganiseerd. Op deze avond wordt de natuurdocumentaire “Onder het Maaiveld” vertoond. 9 juni 19.30-21.30 uur ’t Plein (zaal open 19.00 uur), prijs 7,50 euro pp.
U hebt in de Wegwijzer al een vooraankondiging kunnen lezen. Een aanrader!
Wilt u meer weten over de passie van Robert, kijk dan op de website www.tuinderijdewenteling.nl

Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer.
Foto’s: Joris Sträter.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *