Het zit erop! “De deksel zit bij Jan op de pan”

Wanneer ik Jan Haen de morgen na zijn afscheid aantref in de zaak is hij alweer hard aan het werk. Alles moet schoon. “Ik maak altijd meteen schoon na een werkdag, maar gisteravond was ik daar te moe voor. Ik kon van vermoeidheid niet eens slapen”. Zijn overweldigende afscheid heeft hij als in een roes beleefd. “Maar ik zal het nooit vergeten”. Trots laat Jan mij de vele cadeaus zien die hij heeft ontvangen: “ik zou er een winkeltje mee kunnen beginnen”, lacht hij. Verguld is hij ook met de vele kaarten en kindertekeningen. Jan heeft meerdere bestelbriefjes van gisteravond bewaard, waar mooie dankwoorden onder staan.

Wat was het een feest!! Jan had van te voren wel al wat geruchten gehoord, maar dat het zo groots zou worden, dat had hij echt niet verwacht. De laatste 5 weken was het al erg druk in de cafetaria. “Je zou bijna gaan denken, wegens succes gaan we weer open”! Maar dat is een grap”, vertelt Jan. Fysiek wordt het werk te zwaar. Vanaf zaterdagmiddag was het een heel getoeter in de Slimstraat, waar enkele lokale ondernemers een spandoek hadden gehangen: “Toeter voor Jan, hij doet de deksel op de pan”. Op maandagavond, tijdens de wekelijkse “stapavond” van Jan, werd hij in het Centrum verrast door het daar repeterende koor Perplex met een op het lijf van Jan geschreven lied. Ter ere van Jan gingen ook kleine bakjes friet rond onder de gasten. Brabants Dagblad belde voor een interview. In de loop van woensdagmiddag stond Omroep Brabant op de stoep. En op woensdagavond haalde Jan het nationale nieuws. SBS6 maakte een reportage voor Hart van Nederland en de NOS berichtte in een app over het afscheid van de frietbakker uit Udenhout. Maar de inwoners van Udenhout lieten zich ook niet onbetuigd. Zo’n 150 man waren naar de cafetaria gekomen en stonden in de stromende regen te wachten op een laatste bestelling. Onder het genot van een drankje, dat door Jan aan zijn gasten aangeboden werd. Ook bitterballen en stukjes frikandel gingen rijkelijk rond. Een heel gezellig, spontaan Brabants feestje.

Rond half 9 werd de laatste frikandel geveild en door Jan gebakken. De dames van de Stoofpot zorgden voor het hoogste bod van maar liefst 300 euro, bestemd voor de Voedselbank. ”Als ik dat geweten had, dan had ik al eerder de prijs van een frikandel verhoogd en was ik al in 10 jaar binnen geweest”, grapte Jan. Pas tegen half 11 werd het weer rustig in de Slimstraat.

“Ik ben perplex dat mensen het zo jammer vinden dat ik stop”. Jan bedankt iedereen voor alle reacties, handen, kaartjes, cadeaus, briefjes, felicitaties. Hij wenst zijn collega frietbakkers in het dorp veel succes en hoopt de dorpsbewoners nog vaak te kunnen ontmoeten, tijdens festiviteiten, in de horeca of tijdens een praatje op straat.

Jan gaat rustig alles afhandelen en verhuizen. En als hij zich gaat vervelen, kan hij altijd nog solliciteren, vertelde hij in de krant. Hij ontving een kaartje met het opschrift: “Later ga ik bij Weijtmans werken”. Dus dat komt wel goed!

Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *