Joost van der Loo weet (bijna) alles van historisch Udenhout

Joost verzamelt al een halve eeuw “van-alles-en-nog-wat” over Udenhouters en Udenhoutse bedrijven en instellingen. Dat heeft een enorme en unieke massa materiaal opgeleverd. Joost bezit bijvoorbeeld indrukwekkende verzamelingen bidprentjes, fotomateriaal, krantenberichten, notariële actes, archiefstukken enz. Hij heeft er zelfs een flink aantal boeken over geschreven.
Het is niet moeilijk om de weg kwijt te raken in die gigantische collecties. Daarom zal ik me in dit artikel beperken tot één van de vele prachtige verzamelingen van onze dorpsgenoot:

Oude Udenhoutse ansichtkaarten
In totaal bezit Joost thans het onwaarschijnlijke aantal van 970 (!!!) unieke ansichtkaarten van Udenhout en Biezenmortel. Dat zijn dus 970 verschillende; géén dubbele! Daarbij zijn eenmalige kaarten met een Udenhoutse afbeelding, niet meegerekend. Denk daarbij bijv. aan kerstkaarten met een “Udenhoutse” foto, die door de afzender zelf is genomen.
De oudste kaart is van 1895. Daarop is het gemeentehuis te zien, met links daarvan een kapel (intussen al lang afgebroken). 309 kaarten dateren van vóór de tweede wereldoorlog; 661 kaarten zijn van 1940 of later.
Joost verwierf zijn verzameling op allerlei mogelijke manieren. 50 Jaar struint hij al verzamelaarsbeurzen af in binnen- en buitenland, o.a. op zoek naar kaarten van en uit Udenhout. Er zijn ook veel (ex-)dorpsgenoten, die op de hoogte zijn van zijn verzamelpassie. Van hen kreeg hij soms heel leuk materiaal. In Udenhout waren er ook allerlei bedrijven en instellingen, met eigen ansichtkaarten. Denk hierbij bijv. aan Assisië, Vincentius en Felix. Maar ook middenstanders en horeca-bedrijven als Bosch en Duin en De Rustende Jager gaven kaarten uit. Veel ansichten werden tijdens de mobilisatietijd (W.O. I) geproduceerd ten behoeve van militairen. Joost zorgde er ook voor dat hij alle kaarten in handen kreeg, die Udenhoutse fotografen uit het (verre) verleden verhandelden. Denk daarbij aan Tinus Bertens (tevens molenaar); Egidius Copal (tevens postbode); Jan Beekmans (tevens smid en electriciën) en Pieter van de Plas. Zeer zeldzaam zijn de ansichtkaarten, die destijds door een met een kar rondtrekkende fotograaf in ons dorp werden geproduceerd en verkocht.
“Mijn verzameling ansichten is vrijwel volledig”, weet Joost mij te vertellen. “Ik ben er bijna van overtuigd dat ik nog maar een drietal kaarten mis, die ooit van Udenhout zijn gemaakt”. Hij weet mij zelfs precies te vertellen wat er op die kaarten te zien was. Als u dus nu in uw oude doos met foto’s, kaarten e.d. gaat zoeken en u vindt een oeroude ansicht van “het kruispunt” c.q. van “het kruispunt met op de achtergrond het pand en de benzinepomp van Beekmans” c.q. van “het ziekenzaaltje van Assisië”; dan weet u dat u Joost een enorm plezier kunt doen.

Tekst: Jan de Kort, De Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, De Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *