Stichting de Vosselaar, al 40 jaar een begrip in Udenhout en Biezenmortel

Al 40 jaar weten maatschappelijke organisaties en verenigingen de weg te vinden naar Stichting de Vosselaar voor financiële ondersteuning voor hun activiteiten en evenementen. Hoogste tijd om eens uit te zoeken wat de stichting precies inhoudt en welke personen er achter zitten.

Ik heb een gesprek met Louis Coret en Caspar de Bonth. Zij zijn jaren lang bestuurslid geweest van de stichting. Zij hebben beiden afgelopen maanden plaats gemaakt voor jongere bestuursleden. Dit omdat het volgens Louis en Caspar goed is dat er nieuwe input in het bestuur komt van jonge mensen,die midden in de samenleving staan. Dat is belangrijk om aanvragen voor financiële steun goed te kunnen beoordelen.

Stichting de Vosselaar (niet te verwarren met de Vorselaer in Biezenmortel) is op 9 april 1984 opgericht door Notaris Huegens en zijn echtgenote.Het echtpaar had geen kinderen en samen richtten zij een goede doelen stichting op (heer en mevrouw woonden in huize de Vosselaar in de Groenstraat, vandaar de naam van hun stichting). De financiële middelen kwamen uit pachtgelden van de familie.
Het vruchtgebruik werd vastgelegd voor 20 jaar. Na de oprichting kwam na 3 jaar, door het opzeggen van de pachtovereenkomst door een pachter, een kapitaal vrij waardoor een andere situatie ontstond. In overleg met de fiscus moesten onafhankelijke bestuursleden toetreden. Aan huisarts Louis Coret en leidster van de gezinszorg Corrie Staring werd gevraagd zitting te nemen in het stichtingsbestuur. Na 2004 stopte het vruchtgebruik en trad de familie terug. Het bestuur werd aangevuld met nieuwe leden. De stichting is een ANBI organisatie en wordt jaarlijks gecontroleerd door een accountant.

Na de bestuurswissel van 1 januari j.l. bestaat het bestuur uit Wil Broos (voorzitter), Wilma Festen (secretaris), Tiny van Kempen (penningmeester), Anouk van Roessel (lid) en Inge Cools (lid). Samen beoordelen zij kritisch de aanvragen voor een financiële gift aan verenigingen en maatschappelijke organisaties. Met het doel “het bevorderen van sociale en maatschappelijke belangen aan inwoners van Udenhout en Biezenmortel in de vorm van samenlevingsopbouwwerk”, zoals op de website te lezen staat. Volgens Louis en Caspar gaat het hierbij om niet structurele, kleine donaties, die verenigingen en clubs een steuntje in de rug kunnen geven. De criteria voor een gift zijn een goede onderbouwing van de aanvraag en een bijpassende begroting. Een greep uit de verenigingen en clubs die de afgelopen jaren een gift hebben ontvangen zijn het Winterparadijs, de Wegwijzer, de Gilden, diverse koren, Stichting de Culturele Steenoven, DOS, de Dorpsquiz, Scouting, Sinterklaas op het kasteel, de Zonnebloem, MHC.
Het kapitaal van de stichting is zo risicoloos mogelijk belegd. Dat levert een minimale opbrengst op. Soms ontvangt de stichting een legaat of een financiële bijdrage van personen die iets te vieren hebben. Toch teert de stichting in. Ondanks dat hopen Louis en Caspar dat de stichting nog vele jaren kan bijdragen aan evenementen en activiteiten binnen de dorpsgrenzen van Udenhout en Biezenmortel, die de sociale samenhang bevorderen.

Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders en Stichting de Vosselaar

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *