Eid, het Suikerfeest na de ramadan

Afgelopen woensdag, 10 april, begon voor alle moslims in Nederland het Suikerfeest, Eid. Het feest wat gevierd wordt omdat de vastenmaand de ramadan beëindigd is. Iedere gezonde volwassen moslim is verplicht om mee te doen met de ramadan. Het meest in het oog lopend is de verplichting om niet te eten en te drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Wanneer het ramadan is wordt bepaald door de Islamitische kalender die op basis van de maan wordt vastgesteld. Bij iedere nieuwe maan start een nieuwe maand. Omdat die kalender 3% korter is dan onze maanden op basis van de zon schuift de ramadan ieder jaar zo’n 11 dagen naar voren. Dit jaar was de ramadan van 10 maart tot en met 9 april. Als je chronisch ziek bent dan hoef je niet met de ramadan mee te doen. Ben jij tijdelijk ziek of zwanger of heb je heel zwaar werk dan hoef je op dat moment niet mee te doen, maar kun je het later inhalen.

Hana en Bassam Abdullah vertellen wat de ramadan voor hen betekent. Bassam is 8 jaar geleden gevlucht uit Syrië en woont sindsdien in Nederland en is inmiddels ook Nederlander geworden. Hana woont sinds hun huwelijk twee jaar geleden in Nederland en is nog erg druk bezig met haar inburgeringsexamens, waarvan ze inmiddels een onderdeel heeft gehaald. Ik ben onder indruk hoe goed zij al Nederlands spreekt en schrijft.

Aan de wand in hun huiskamer hangen een aantal versieringen die relatie hebben met de maan die zo bepalend is voor de ramadan. Van zonsopgang tot zonsondergang niet eten en drinken is in deze periode van ongeveer 6.00 ‘s morgens tot 20.00 ’s avonds. Bassan vertelt dat wanneer de ramadan midden in onze zomer valt het veel zwaarder is. Vooral de dorst is dan zwaar.
Zij eten ’s morgens voor 6.00 uur alleen fruit, geen hele maaltijd. Die maaltijd hebben ze wel ’s avonds wat de iftar wordt genoemd
Bassam vertelt dat niet eten en drinken belangrijk is, maar het belangrijkste in de ramadan is dat je probeert een goed mens te zijn. Dat je oog hebt voor je medemens, dat je regelmatig bidt en dat je ook denkt aan mensen die het minder goed hebben dan jij. Tijdens de ramadan ben je ook verplicht om een schenking te doen aan mensen die het nodig hebben, wat Zakat heet.

De ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest. Dat startte woensdag 10 april. Het Suikerfeest start met gebed. Iedereen kleedt zich mooi aan of koopt nieuwe kleren. Het is een feest met samen eten en drinken. Er is Islamitisch gezang: Eid takbeer. Men wenst elkaar “Eid Mubarak”, gezegend feest en de kinderen krijgen cadeautjes. Hana en Bassam vieren dit drie dagen zoals ze dat ook in Syrië doen. De eerste dag vooral met familie, de tweede en derde dag ook met vrienden. Zoals op de foto’s te zien is wordt een hele tafel met lekkers bereid en dat vergt wel een hele dag voorbereiding.

Hana en Bassam kijken terug op een goede periode en fijn Suikerfeest.

 

Tekst en foto’s: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *