Een vrijwilliger in het zonnetje

“Vrijwilliger ben je maar één keer, de tweede keer rekenen ze op je”

Dat is een uitspraak van Jan Teurlings en er zijn velen die op hem rekenen.

Zaterdagmorgen 9.00 uur bij de kinderboerderij van Vincentius tref ik Jan achter een grote kruiwagen waarin diverse bakken met allemaal verschillend voer staan. Alle weekenddagen en álle feestdagen voert Jan álle dieren van de kinderboerderij. Hij begint bij de kippen die hij buiten voert zodat hij binnen meteen de eieren kan rapen. Eieren die in het rectoraat gebruikt worden. Dan naar de schapen en de geiten. Die kennen het al precies en staan allemaal klaar bij hun bakken waar ze brokjes krijgen. Na de brokjes weet Jan met een welgemikte worp een plak hooi in hun kooi te gooien zodat ze dat de rest van de dag kunnen eten.
Verder naar de ezels, de pony’s en het grote paard. Ook zij krijgen brokken en hooi. Dan nog het “klein” vee: de cavia’s, de parkieten de andere vogeltjes en de konijnen. Naast hardvoer wordt ook fruit en wortels gegeven. Anderhalf tot twee uur is hij zo wel bezig.

Dit is slechts één van de vrijwilligers taken van Jan. Vrijwilliger is hij al 35 jaar bij ASVZ vanaf het moment dat zijn vrouw Riëtte in wilde gaan op een vraag om gastouder voor een van de bewoners te worden. Vanuit zijn eigen hobby met paarden kwam 25 jaar geleden ook vrijwilligerswerk bij Assisië en Vincentius op zijn pad. Bij Assisië heeft hij jaren geholpen met het paardrijden door bewoners en bij Vincentius met huifkartochten wat hij nog steeds iedere week doet op donderdagochtend.
De huifkartochten zijn heel populair. Hij heeft de huifkar destijds mee ontworpen. Er is een speciale rijplaat onder gemonteerd zodat ook mensen in een rolstoel meekunnen.
Maar dat is nog niet alles. Hij is ook vast verbonden aan het kegelhome WIK (Willen Is Kunnen) op het terrein van landschapspark Assisië. Veel mensen weten dit niet maar op het landschapspark is een kegelhome waar vier professionele kegelbanen zijn die ook voor wedstrijden gecertificeerd zijn. Onlangs hebben er zelfs nationale kampioenschappen plaatsgevonden. Jan is op dinsdag- en woensdagavond vrijwilliger om begeleiders te ondersteunen en zelf mensen te begeleiden met een beperking die graag kegelen. Voor de banen zijn afrolbakken beschikbaar zodat mensen in een rolstoel ook kunnen kegelen.
De banen zijn voor iedereen te huur. Een idee voor een familiebijeenkomst, verjaardagfeestje, een uitje met collega’s. Jan maakt er graag reclame voor. Mail naar: kegelclubwik@gmail.com

Omdat hij toch nog wel tijd over had is hij woensdagmiddag ook vrijwilliger bij het erfgoedcentrum ’t Schoor, waar hij oude foto’s’ en boerderijzaken mee uitzoekt.

Kortom een vrijwilliger zoals er niet veel zijn. Jan leeft naar zijn uitspraak. Vanaf de tweede keer rekenen ze op je en op Jan kun je altijd rekenen.

Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *