Gemeenteraden Oisterwijk en Tilburg stellen Koersdocument Oostflank vast

De gemeenteraden van Oisterwijk en Tilburg hebben donderdag 27 juni en maandag 1 juli jl. het koersdocument Oostflank vastgesteld. Op 21 mei hebben de colleges van beide gemeenten dit document al vastgesteld. Op verzoek van de raad van Oisterwijk zijn er nog twee zinnen aangepast over het gebied met boomteelt. Eerst was opgenomen dat de boomteelt niet mocht groeien en nu wordt er gesproken over een gelijkblijvend areaal boomteelt. Ook hebben de gemeenteraden onder andere besloten dat er een jaarlijks Programma Oostflank Overleg komt vanaf half 2025. In dit overleg zitten vertegenwoordigers van beide gemeenten, dorpsraden en belangenorganisaties vanuit de verschillende sectoren.

Besluit colleges 21 mei jl.
Door de eerder gevoerde gesprekken met agrarische- en natuurpartijen zijn in het koersdocument dat door de colleges van beide gemeenten is vastgesteld al een aantal wijzigingen gedaan. Zo zijn de status van het koersdocument, de beekdalen, de hectares van de verschillende functies in het gebied en het begrip natuurinclusieve landbouw verduidelijkt. Ook starten Tilburg en Oisterwijk samen met de boomkwekers en de natuur- en milieuorganisaties een pilot om boomteelt te combineren met natuur. Met de coöperatie Biezenmortel is gesproken over het belang van een goede economie in het buitengebied en gefaseerde woningbouwontwikkeling. In de gemeente Oisterwijk worden gesprekken gevoerd met belanghebbenden rondom de integrale aanpak van bedrijventerreinen. Ook deze onderwerpen zijn verder aangescherpt in het koersdocument.

Koersdocument Oostflank
Het koersdocument Oostflank beschrijft de toekomstvisie voor de ontwikkeling van de dorpen Berkel-Enschot, Biezenmortel, Haaren, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout en het landelijke gebied hiertussen. In dit gebied (de Oostflank genoemd) willen beide gemeenten in de periode tot 2040 het landschap, de natuur en lokale economie versterken, de bereikbaarheid verbeteren en ongeveer 5000 grotendeels betaalbare woningen bouwen. Ook zijn er plannen voor een gezamenlijke milieustraat (circulair centrum) en een nieuw treinstation in Udenhout.

Vervolg
Eenmaal vastgesteld door beide raden vormt het koersdocument Oostflank de basis voor plannen, projecten en samenwerkingen die al deze ambities in de komende jaren gaan uitwerken.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de Oostflank op: www.tilburg.nl/oostflank en www.oisterwijk.nl/oostflank.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *