De bijzondere hobby van Nel van Iersel

Letterhakken

Nel vertelt dat ze graag creatief bezig is. Voorheen boetseerde ze. Zo’n tien jaar geleden ging ze over op (steen)hakken. “Ik had moeite met het ruimtelijk inzicht en moest eerst doorkrijgen dat je met hakken een figuur krijgt door steen weg te hakken, niet door een figuur te vormen, zoals bij boetseren”.

Adriaan van Seelen uit Rijen was haar leermeester. Ze volgde bij hem ook cursusweken in Frankrijk. “Heel leuk om te doen”, volgens Nel. Haar tuin en huis worden gesierd met veel van haar beeldhouwwerken. Maar Nel kreeg steeds meer plezier in het “letterhakken”. Ze beitelt wijze spreuken in Belgisch hardsteen in allerlei vormen. Uit de visvijver in haar tuin rijst een op een obelisk lijkende steen op, met daarin haar lijfspreuk gehakt: “Geloof niet alles wat je denkt”. Boven op de steen zit een meditatief poppetje. “Mijn fantasie gaat nog wel eens met me aan de haal, vandaar deze lijfspreuk”, vertelt Nel lachend. Een recht vormige steen langs de vijver draagt de spreuk: Je kunt het leven niet verlengen, wel verdiepen. Een bronzen kikkertje bovenop de steen kijkt minzaam op deze spreuk neer. De spreuk “Iedere dag wordt de wereld weer opnieuw geboren” siert een mooie wereldbol in de tuin. En op een zonnewijzer staat de tekst: ”Achter elk moment ligt een zee van tijd”. Voor familie en vrienden heeft Nel naamplaatjes en huisnummers gehakt. En voor een vriendin, die haar kat verloren heeft, heeft ze een kat en profile gehakt in steen. Nel vertelt trots dat ze uitgenodigd werd één letter van een gedicht te hakken in een straatsteen van de Oude Gracht in Utrecht. Iedere zaterdag wordt er door een steenhouwer één letter gehakt. Zo groeit het eindeloze gedicht voor toekomstige generaties.

Nel laat mij en Henny, de fotograaf, zien hoe ze te werk gaat en geeft aan dat het letterhakken een precisiewerkje is. Na een ontwerp gemaakt te hebben gaat Nel rustig en ritmisch met hamer en beitel aan de slag. Er zijn twee mogelijkheden: de letters uit de steen hakken of erop hakken. Elke slag van de beitel moet je kunnen blijven zien. Een misslag blijft dus ook zichtbaar. De benodigde precisie en geduld maken het letterhakken meditatief, vertelt Nel. “Je bent in het moment, terwijl je bezig bent, en daarom is het zo fijn om te doen”.

De Wegwijzer wenst Nel nog heel veel plezier met haar bijzondere hobby.

 

Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *