De laatste, allerlaatste Dorpskalender

Udenhout heeft veel tradities en het uitgeven van de Dorpskalender is er daar een van. De 48 ste kalender wordt de hekkensluiter van deze bijzondere tijdrovende “hobby”. De scouting stopt met deze activiteit, omdat steeds minder mensen een muurkalender gebruiken.
De Dorpskalender is in 1978 begonnen als een ludieke actie om scouting aan meer inkomen te helpen met als belangrijkste doel: geld voor het bouwen van een nieuw scoutinggebouw. Hein van den Berg was de grote promotor van dit initiatief, bijgestaan door meerdere mensen die de scouting een warm hart toe dragen. Het enthousiasme was zo groot dat de vrijwilligers soms jaren aan de kalender verbonden bleven. Zo heeft Kees van den Bersselaar 35 kalenders mee ontworpen en gemaakt.
Bij de uitreiking van de laatste Dorpskalender had zich een divers gezelschap verzameld in het Scoutinggebouw. Vrijwilligers, sponsoren, notabelen, mensen van verkooppunten enz.
Na een kopje koffie en een toepasselijk gebakje met het portret van Jan Haen erop opende Ruben van den Broek de avond.
Hij leidde ons door de geschiedenis van de kalender, de organisatie, het vele werk en het enthousiasme van alle betrokkenen. Een kalender kijkt vooruit naar een nieuw jaar met nieuwe mogelijkheden, wij keken achteruit naar wat er geweest is. Met een zekere weemoed werd teruggekeken op deze periode.
Het is inmiddels een traditie geworden om een bekende Udenhouter of Biezemortelaar op het voorblad van de kalender te plaatsen.
Dit jaar was er maar een mogelijkheid: Jan Haen is immers onze misschien wel meest bekende dorpsgenoot. Niet alleen hier, maar ook ver daarbuiten. Jan verscheen in diverse kranten en haalde ook de TV. Hij heeft meer dan vijftig jaar ons dorp voorzien van heerlijke friet, snacks en een praatje.. Met gepaste trots nam Jan de eerste kalender van 2025 in ontvangst uit handen van voorzitter Hans van den Bersselaar. Met zijn relativerend vermogen maakte Jan alles wat luchtiger.
“Ik sta er wel heel prominent op. Ik ga hem voorlopig onderste boven in de kast leggen. Met oudjaar scheur ik de voorkant eraf en dan hebben we toch weer een mooi jaar”. Een mooi advies.
De laatste dorpskalender Udenhout/Biezenmortel is een waardige afsluiter. Hij is net zo gevarieerd als zijn voorgangers, oud en nieuw Udenhout en Biezenmortel, families en individuen. Alle foto’s voorzien van een toepasselijke tekst.
Met de laatste foto wordt de kalender symbolisch te ruste gelegd na een mooi leven.
De huidige kalendercommissie : Albert van Keulen, Jan Denissen, Cindy van Loon -van Esch en Ruben van den Broek sluiten een belangrijke activiteit van Scouting Udenhout/Biezenmortel af. Ze staan symbool voor het enthousiasme van alle vorige kalendercommissies.
Mocht u toch weer nieuwsgierig geworden zijn naar dit laatste exemplaar dan kunt u deze kalender aanschaffen voor 5 euro. Er zijn diverse verkooppunten waar u terecht kunt. B.v.de Dea drogist, Foto Angelique, de bibliotheek.
De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje en gezellig napraten over een bijzondere traditie.

Tekst: Nel van Iersel, De Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, De Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *