Presentatie Sprokkels 22
Toen ik net voor acht uur arriveerde, zat de zaal van ’t Plein al helemaal vol. Ik moest zoeken naar een plekje. 140 mensen hadden zich aangemeld om deze presentatie bij te wonen. Het is duidelijk dat er veel interesse is in het
werk van Erfgoedcentrum ’t Schoor. Dit doet recht aan het vele werk dat zij verrichten om de geschiedenis van Udenhout en Biezenmortel te bewaren en levendig te houden.
Het was een onderhoudende avond, waarbij verschillende sprekers een aantal artikelen uit de nieuwe Sprokkels uitlichten. Dit wekt nieuwsgierigheid op naar de overige artikelen.
Overlijden van trouwe vrijwilligers
Wil Broos, de voorzitter, opende de avond en begon met het uitspreken dat in 2024 vier zeer trouwe vrijwilligers zijn overleden: Hein van den Berg, Riet Heessels-Felen, Jan Klomp en één van de oprichters, Kees van den Bersselaar. Deze laatste staat ook op de voorkant van de nieuwe Sprokkels.

Het woonhuis en de praktijk van dokter Van Keep was sinds 1962 gevestigd op Groenstraat 3.
Artikelen vanuit diverse perspectieven
Wat is nu zo aantrekkelijk aan een Sprokkel? Waarom wordt een presentatie massaal bezocht en wordt een Sprokkel zo goed verkocht? Naar mijn idee komt dit doordat een Sprokkel bestaat uit artikelen die vanuit heel verschillende perspectieven zijn geschreven.
Ik noem er een paar, maar dit nummer bevat nog veel meer interessante artikelen. Altijd is er wel een beschrijving van een markante bewoner van Udenhout. In dit nummer bijvoorbeeld dokter Van Keep, die huisarts was van 1945 tot 1984.
Raakvlakken met de actualiteit ontbreken ook nooit. In dit nummer bijvoorbeeld het 50-jarig bestaan van zwembad De Groene Wellen, in een tijd dat het vernieuwd moet worden. Ook zijn er beschrijvingen van ondernemers in Udenhout, met daarbij bijzondere nieuwtjes.
Wie wist bijvoorbeeld dat Grartje Lommers een eigen rijwielmerk had ontwikkeld: “Gerlo”? Een gastschrijver haalt herinneringen op aan zijn jeugd aan de Kuilpad. Altijd staat er ook een tweespraak in dialect tussen Pietje Paas en Hannes den Hoamer.
Recentere historie, een nieuw perspectief?

Pater Monaldus in 1972 bij café ’t Gommelen waar Cis de Weijer en Piet Schef fers (in het midden op de foto) hun 25 jarige bruiloft vieren.
Een presentatie en artikel over het rampjaar 1672 is voorafgegaan door de geschiedenis van de Udenhoutse popmuziek, met focus op de jaren ’60, ’70 en begin ’80. Ook dat is in middels geschiedenis, en het brengt het voor mij dichterbij. Tijdens de presentatie was ook een fragment van een nummer van de pop groepen The Daltons en The Hendersons te beluisteren, wat de presentatie heel levendig maakte. Ik ben benieuwd of Erfgoedcentrum ’t Schoor in de toekomst meer aandacht gaat besteden aan de recentere geschiedenis.
Daarmee komt mijn jeugd in het vizier.
Overhandiging eerste exemplaar
Als eerbetoon aan Kees van den Bersselaar had men graag het eerste exemplaar aan zijn vrouw Trees overhandigd. Vanwege gezondheidsredenen kon zij echter niet aanwezig zijn, en het exemplaar werd overhandigd aan haar kinderen André en Marieke.
Ook nieuwsgierig geworden naar de hele Sprokkel? Hij is te koop voor €12,50 bij de Readshop en Hoppenbrouwers Electro World Udenhout.
Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto’s Henny Schilders, de Wegwijzer.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!